Home Biznis Novi svjetski poredak donosi agresivno povećanje kamatnih stopa

Novi svjetski poredak donosi agresivno povećanje kamatnih stopa

0

19.06.2022. / 15:08

ŽENEVA – Credit Suisse je upozorio na “novi svjetski poredak” na finansijskim tržištima nakon što su centralne banke počele agresivno povećavati kamatne stope.

FOTO: BBC

Švajcarski zajmodavac poručuje da je tržišta zahvatila “savršena oluja”, s rastućom inflacijom, višim kamatnim stopama i ratom u Ukrajini, a sve to utiče na raspoloženje investitora.

Michael Strobaek, globalni investicijski direktor, rekao je da se ova oluja pojačala posljednjih dana nakon što su Federalne rezerve objavile svoje najveće povećanje kamatnih stopa od 1994. godine, a Švajcarska narodna banka je iznenadila agresivnim pooštravanjem monetarne politike.

“I dionice i obveznice su se spustile, što znači da se investitori gotovo nisu imali gdje sakriti. Čak su i dobro diverzificirani portfelji pogođeni. Ovo ne predstavlja ništa manje nego resetovanje trenutno još uvijek niske nivoe kamatnih stopa na novi, viši nivo na globalnom nivou. Čini se da će tokom ovog prilagođavanja finansijska tržišta ostati nestabilna jer ponovo postavljanje sa sobom donosi jasnu neizvjesnost i, naravno, mnogo manje prilagodljivu monetarnu politiku”, rekao je on.

Među pitanjima koja si investitori moraju postaviti je koliko će dugo trajati ciklus povećanja kamatnih stopa i koliko će duboko biti privredno usporavanje.

Međutim, izvršni direktor Credit Suissea rekao je da ulagači ne bi trebali gubiti vjeru, dodajući da bi bilo “loš savjet” sada napustiti tržišta.

“Vrlo je lako baciti se na peškie kada tržišne turbulencije i uočeni rizici dostignu nove vrhunce. Ipak, čvrsto vjerujem da situacija nije tako mračna kao što trenutno cijene na tržištu. Jedno od naših temeljnih investicijskih načela je da vrijeme na tržištu pobjeđuje određivanje tajminga na tržištu. To se, po mom mišljenju, odnosi na ovdje i sada”, rekao je on.

Sve se ovo događa u trenutku kad je upravitelj fonda od 3,6 milijardi dolara (2,9 milijardi funti) rekao ulagačima da se pripreme za dugo medvjeđe tržište, upozoravajući da Federalne rezerve (Fed) “orkestriraju” recesiju i da se tržišta neće oporaviti dok se ne završe porasti kamatnih stopa.

Richard Hodges, menadžer Nomura Global Dynamic Bond Funda je rekao da je Fed isključivo usredotočen na smanjenje inflacije (za sada) i orkestrira recesiju; imaju za cilj ponovno uravnotežiti razliku između potražnje i ponude smanjenjem prve. Seebiz

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)