Home Vijesti Novi susret Dodika i Čovića

Novi susret Dodika i Čovića

0

SARAJEVO – Sastanak Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), biće održan danas u Mostaru.
Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je sinoć da će na današnjem sastanku u Mostaru sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarati o tome šta je to što sprečava afirmaciju srpskih i hrvatskih interesa, ali ne na štetu Bošnjaka.
“Neko je izabrao da mu je važniji neki tehnički dokument koji oni zovu godišnji nacionalni program (ANP) za članstvo u NATO, nego institucije BiH, njeni projekti i njen evropski put”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.
On smatra da je rješenje da u BiH bude postignut dogovor koji bi deblokirao saradnju sa NATO-om, a da nije ANP.
Dodik je ponovio da Republika Srpska neće podržati ANP, dodajući da BiH već sarađuje sa NATO-om kroz neke druge projekte, kao što je Partnerstvo za mir.
“Ono što je sada potrebno jeste novi institucionalni okvir u kome bi se radilo na reformi odbrane. Mi smo zainteresovani da se radi na smanjenju broja pripadnika Oružanih snaga, jer mnogo koštaju, a ne znače puno”, rekao je Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH.
On je pozvao Bošnjake da ponude neki dokument kojim može da se uspostavi saradnja sa NATO-om, ali je naglasio da to ne može da bude ANP za članstvo.
Let’s block ads! (Why?)