Home Vijesti Novi izvjestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik: Važan period za EU budućnost...

Novi izvjestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik: Važan period za EU budućnost Srbije

0

Povodom imenovanja na mjesto izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimir Bilčik kaže da budućnost Srbije vidi u EU i da će u svom radu biti posvećen napretku države na tom putu.
– Ovo je važno vrijeme za proširenje EU i za EU budućnost države koja je značajan politički i ekonomski pratner EU na Zapadnom Balkanu – izjavio je Bilčik.
Evropski parlamentarac slovačke liberalno konzervativne partije ”Zajedno”, članice grupe Evropske narodne partije, kaže da se od izbora u Evropski parlament maja 2019. godine aktivno zalagao za podršku procesu EU proširenja.
Pored izvjestioca za Srbiju, Bilčik predsjedava i Delegacijom EP za odnose sa Crnom Gorom.
– Želio bih da iskoristim svoje znanje i političku energiju kako bih podržao aktivnu ulogu EU na Zapadnom Balkanu. Spreman sam da radim sa objema državama u ostvarivanju njihovih napora na putu ka EU članstvu – kaže Bilčik.

On dodaje da je kao poslanik koji dolazi iz Slovačke svjestan i kompleksnosti pristupnih pregovora i važnosti unutrašnji reformi u zemljama kandidatima.
– U ime Evropskog parlamenta očekujem saradnju sa našim političkim partnerima u Beogradu i širom Srbije – poručuje Bilčik.
Povodom izbora Vladimira Bilčika za novog izvjestioca za Srbiju, bivši izvjestilac Dejvid Mekalister kaže da je ubijeđen da će njegov nasljednik biti odličan izvjestilac.
– Dok Srbija nastavlja svoje reformske napore i put ka evropskim integracijima novi izvjestilac će imati ključnu ulogu u odnosima EU i Srbije – kaže Mekalsiter.
Nekadašnji predsjedavajući Delegacijom EP za odnose sa Srbijom, Eduard Kukan naglašava da je Srbija ključna zemlja u procesu EU integracija.
– Evropski parlement bi trebalo da pažljivo prati politička dešavanja u Srbiji. Drago mi je što je Vlado Bilčik dobio poziciju izvjestioca. Lično ga poznajem i siguran sam u njegovu kompetentnost – zaključio je Kukan.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH danas su na sjednici u Sarajevu obavili razgovore sa kandidatima koji ispunjavaju uslove …
VIŠE

Nepoštovanje izborne volje glasača i blokadu formiranja vlasti, Bakir Izetbegović i Dragan Čović vježbaju već deset godina, od Mostara, preko …
VIŠE

Potencijalni kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima, a Srbiji poručuje da bi trebalo da se …
VIŠE

Partija demokratskog progresa saopštila je danas da bi bilo dobro da SNSD omogući nekome ko će činjenicama potkrijepiti njihove tvrdnje o …
VIŠE

Zakonodavni odbor Narodne skupštine Republike Srpske odbio je danas dva zakona koja su predložili poslanici opozicije, te se o njima neće …
VIŠE

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da utvrde rang-listu kandidata koji su se prijavili na konkurs za izbor …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)