Home Vijesti Novi dokazi: Karadžićeva odbrana će tražiti ponovno suđenje

Novi dokazi: Karadžićeva odbrana će tražiti ponovno suđenje

0

Odbrana bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića sprema se da krajem ove ili početkom 2020. godine uloži zahtjev za ponovno suđenje zbog novootkrivenih dolaza.


Ovo je za agenciju TASS otkrio Goran Petronijević, jedan od advokata prvog predsjednika Republike Srpske.

– Spremamo zahtjev za ponovno suđenje. Revizija je moguća ako odbrana ili tužioci naiđu na nove dokaze ili činjenice koji nisu bili poznati advokatima optužbe ili odbrane u vreme izricanja presude prvostepenog ili drugostepenog suda, a koji bi mogli da ozbiljno utiču na sudsku presudu – kazao je Petronijević ruskoj agenciji.

On je dodao da odbrana posjeduje “ozbiljan paket dokumenata dobijenih od tužilaca u vrijeme kada je već bilo kasno da se iskoriste u procesu” i dodao da je “95 odsto svih dokaza bilo u posjedu tužilaca”:

– Oni su bili u obavezi da ih predaju i nama, ali je, kada su to konačno učinili, bilo prekasno, nije bilo prilike da iskoristimo te dokaze tokom suđenja.

Petronijević je ocijenio da ne postoji krajnji rok za odbranu da podnese zahtjev za reviziju procesa.

– Pokušaćemo da izanaliziramo presudu što je prije moguće, analiziraćemo naknadno i otkrivene dokaze što je prije moguće. Ali, nećemo biti u prilici da završimo taj posao prije kraja ove ili početka naredne godine – zaključio je Petronijević, uz konstataciju da odbrana ima više hiljada dokumenata koje treba da analizira.

TASS je podsjetio da je Karadžić u Haškom tribunalu u martu 2016. osuđen na 40 godina zatvora, prije svega zbog masakra u Srebrenici, da bi nakon žalbe odbrane, 20. marta ove godine, presuda preinačena u doživotni zatvor.

Tanjug

avatar
  Pretplati se  
Notify of