Home Biznis Novalić obilazi mlinove, naredio kotrolu cijena

Novalić obilazi mlinove, naredio kotrolu cijena

0

27.02.2022. / 14:40

SARAJEVO – Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) obišao je kompaniju Klas i poručio da građani nemaju razloga za zabrinutost, jer smatra da postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna te da je snabdijevanje kupaca uredno.

FOTO: Agencije

Rezerve pšenice i brašna su sasvim dostatne, ne samo njihove, nego i drugih mlinova. Rezerve Vlade FBiH su dostatne za višemjesečnu isporuku hrane u FBiH, za sve stanovnike i u tom smislu apelujemo na građane da ne stvaraju nepotrebne zalihe zato što će opskrba biti uredna. Naši proizvođači i Vlada FBiH stoje kao garant iza svega toga“, izjavio je Novalić za Fenu nakon obilaska proizvodnih pogona te Klasovog mlina za koji je navedeno da je najmoderniji mlin na Balkanu kapaciteta 400 tona.

Novalić je dodao da naročito apeluju na penzionere da ne stvaraju nepotrebne zalihe i tako troše ionako nedostatna sredstva kojima raspolažu.

“Trebamo se sjetiti prethodne krize sa koronavirusom kada su također bile vanredne kupovine i gužve u tržnim centrima, a kasnije se pokazalo da je to bilo bespotrebno, jer smo upravo s Klasom reagovali sa dodatnih 15 hiljada tona iz Srbije po berzanskoj cijeni i time otklonili sve sumnje da će biti problema u snabdijevanju. I ovaj put će biti tako“, naglasio je.

Vlada FBiH će sutra, 28. februara, održati posebnu sjednicu na kojoj će sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane ratom u Ukrajini.

Vlada FBiH je prva vlada u jugoistočnoj Evropi koja je, prepoznajući moguće posljedice ukrajinsko-ruske krize, zakazala tu sjednicu sa svim relevantnim faktorima, odnosno predstavnicima proizvođača koji učestvuju u lancu snabdijevanja hranom, energijom i svega onoga što je bitno za život građana“, rekao je Novalić.

Budući da je velika potražnja za robama prilika da se povise cijene, Novalić je izjavio da je od direktora inspekcijskih službi zatražio da kontroliše dosljednu primjenu odluku vlade u vezi 17 grupa prehrambenih proizvoda, odnosno kontrole cijene i određivanje marže.

Naredili smo da se to strogo poštuje i pazi da neko ne iskoristi ovu situaciju“, zaključio je Novalić.

Klas kao najveća bosanskohercegovačka prehrambena industrija, kako je kazao njen direktor Madžid Avdagić, i u dosadašnjem periodu uspješno je odgovarala na sve izazove koje je imala, počevši od 2014. i velikih poplava, pa 2020. i problema s koronavirusom te danas zbog eventualnih posljedica dešavanja u Ukrajini.

Klas svoju glavnu sirovinu, odnosno pšenicu kupuje sa tržišta koja u ovom momentu nisu ugrožena, a to su tržišta Srbije, Hrvatske i dijelom tržište Mađarske“, rekao je Avdagić.

Svaki dan se u Klas dopremi do 1.500 tona pšenice, različitog porijekla i kvalitete, koja je potrebna za dobijanje mješavina za postizanje standardnog i ujednačenog kvaliteta brašna. Avdagić je naglasio da nemaju nikakvih problema sa snabdijevanjem pšenicom i da njihovi dobavljači kontinuirano poštuju potpisane ugovore.

Između 20 i 25 kamiona dnevno pšenice dolazi i nema nikakvih smetnji te neće biti nestašice brašna prouzrokovane nedostatkom sirovina u Bosni i Hercegovini“, naveo je.

Dodao je da ovih dana imaju povećanu potražnju njihovih kupaca i da uspijevaju odgovoriti na tu potražnju.

Nastojimo da odgovarajućom raspodjelom niti jednog dobavljača, odnosno kupaca ne dovedemo u nepovoljniji položaj. Naš prioritet su krajnji potrošači, stanovništvo Bosne i Hercegovine i želimo još jednom poslati poruku da nema potrebe za panikom. Imamo dovoljne količine brašna i pšenice, tako da će biti nesmetano snabdijevanje trgovačkih lanaca, a samim tim i kupaca u Bosni i Hercegovini“, zaključio je Avdagić.    Fena

Adblock test (Why?)