Home Biznis Nova tržišta znače stabilnost poslovanja domaćih izvoznika

Nova tržišta znače stabilnost poslovanja domaćih izvoznika

13

23.07.2021. / 14:32

SARAJEVO – Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda doprinosi stabilizaciji i razvoju poslovanja izvozno orijentisanih privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

Foto: Srpskainfo

On je istakao da je analiza spoljnotrgovinske razmjene BiH za prva tri mjeseca ove godine, koju je juče usvojio Savjet ministara na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, pokazala da izvoz u EU čini 74,2 odsto ukupnog izvoza BiH.

“Evropsko tržište je izuzetno značajno za naše izvoznike. Činjenica da je koncentracija izvoza u EU više od 74 posto govori nam da moramo biti oprezni, jer bi eventualni poremećaj na tržištu mogao prouzrokovati otežano poslovanje naše privredne zajednice”, istakao je Košarac u pisanoj izjavi.

On je dodao da s ciljem sprečavanja takvog scenarija Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara kontinuirano sprovodi aktivnosti na otvaranju novih tržišta za domaće proizvode.

“To je naša bazična orijentacija i jasno definisana politika. Osim država članica EU i CEFTA, nama su izuzetno važna i tržišta drugih zemalja, jer je neophodno obezbijediti stabilnost i ubrzani napredak u poslovanju domaćih izvozno orijentisanih kompanija”, naglasio je Košarac.

On je najavio da će u narednom periodu organizovati sastanak sa najvećim izvoznicima iz BiH, kako bi se razgovaralo o dosadašnjim praksama izvoza u EU i mogućnostima otvaranja novih tržišta.

Košarac je istakao da je ukupna robna razmjena BiH u prva tri mjeseca tekuće godine iznosila 7,47 milijardi KM, te da je vrijednost izvezene robe bila 3,06 milijardi KM, a uvezene robe 4,40 milijardi KM.

Zabilježen je spoljnotrgovinski deficit od 1,34 milijarde KM, a trgovinski deficit bilježi pad od 19,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

U analizi spoljnotrgovinske razmjene BiH za prva tri mjeseca ove godine navedeno je da u naznačenom periodu došlo do povećanja ukupne spoljnotrgovinske razmjene od osam odsto, rasta izvoza 16,6 odsto i uvoza 2,7 odsto, kao i rasta stope pokrivenosti uvoza izvozom 8,3 odsto.

“U posmatranom periodu najviše smo izvozili električnu energiju i to u vrijednosti od 233,65 miliona KM, sjedala u iznosu od 143,84 miliona KM, ostali namještaj i njegove dijelove u vrijednosti od 103,96 miliona KM, te izoliranu žicu u vrijednosti od 103,39 miliona KM, kao i tpolo valjanu žicu od željeza i nelegiranog čelika u vrijednosti od 101,64 miliona KM”, naveo je Košarac u pisanoj izjavi.

U prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle godine, bilježi se značajan rast izvoza otpadaka i ostataka od željeza ili nelegiranog čelika od 178 odsto.

Kada je riječ o uvozu, u prvom tromjesečju ove godine, u BiH su se najviše uvozila naftna ulja, osim sirovih, u vrijednosti od 278,93 miliona KM, putnički automobili u vrijednosti od 175,57 miliona KM, te lijekovi u vrijednosti od 129,92 miliona KM. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

avatar
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
free samples of priligyBlerseVethexshiebyDeafeRiniplaquenil indications Recent comment authors
  Pretplati se  
newest oldest most voted
Notify of
proscar no script
Guest
proscar no script

Viagra In America

Hydayrack
Guest
Hydayrack
swapall
Guest
swapall
Cialis
Guest
Cialis

Primatene Mist Canada

groosture
Guest
groosture
Stromectol
Guest
Stromectol

Amoxicillin Mennieres

KetSciert
Guest
KetSciert
Lasix
Guest
Lasix

Levaquin 750mg Cod Accepted Usa

plaquenil indications
Guest
plaquenil indications

Metoprolol In Minneapolis

DeafeRini
Guest
DeafeRini

http://buylasixshop.com/ – lasix overnight delivery

hexshieby
Guest
hexshieby

http://buyplaquenilcv.com/ – plaquenil and weight gain

BlerseVet
Guest
BlerseVet
free samples of priligy
Guest
free samples of priligy

levitra 30mg