Home Biznis Nova banka kupila objekat „Pingvina“ u Trnu

Nova banka kupila objekat „Pingvina“ u Trnu

0

11.04.2022. / 14:26

– Stečaj pri kraju, biće namiren samo mali dio potraživanja Nove banke i IRB-a
– Slavica Grebenar traži poništenje ugovora o kreditima sa IRB-om

BANJALUKA – Nova banka Banjaluka kupila je objekat slastičarskog preduzeća „Pingvin“ u stečaju koji se nalazi u Trnu za 773.391 KM. Od tog novca biće plaćeni troškvi stečaja te namiren tek dio potraživanja koje Nova banka i Investiciono – razvojna banka (IRB) RS imaju od ovog preduzeća, dok će svi ostali, uglavnom, državni povjerioci ostati nenamireni.

Foto: Agencije

Odbor povjerilaca „Pingvina“ u petak je na sjednici razmatrao prijedlog stečajnog upravnika da se ide u diobu novca, a končanu odluku trebalo bi uskoro da donese Skupština povjerilaca.

Stečajni upravnik „Pingvina“ Vlajko Gurešić rekao je za CAPITAL da je objekat u Trnu sa opremom prodat Novoj banci koja je imala hipoteku na tom objektu i koja je bila jedini ponuđač.

„Nakon što se plate troškovi stečaja koji iznose oko 120.000, preostalih oko 660.000 će biti podijeljeno povjeriocima. Od tog iznosa, 60 odsto će dobiti Nova banka, a 40 odsto Fond za razvoj i zapošljavanje kojim upravlja (IRB) kao hipotekarni povjerioci. Ove banke će uspjeti da naplate 18 odsto svojih potraživanja i niko osim njih više ne može biti namiren“, rekao je Gurešić

Među povjeriocima koji će ostati nenamireni su Poreska uprava RS, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, „Elektroprivreda RS“, opština Laktaši, radnici.

Stečaj u „Pingvinu“ je otvoren polovinom 2020. godine, a priznata potraživanja povjerilaca iznose sedam miliona KM, među kojima je najveći povjerilac Nova banka sa 2,3 miliona KM.

U momentu otvaranja stečaja „Pingvin“ je od imovine imao samo poslovni objekat u Trnu kod Laktaša koji procjenjen na četiri miliona maraka, a čija cijena je drastično snižena nakon što na nekoliko licitacija nije bilo zainteresovanih kupaca, pa je na kraju prodata za pet puta manji iznos.

Vlasnica „Pingvina“ traži poništenje ugovora o kreditima

Dok se stečaj privodi kraju, vlasnica  Pingvina“ Slavica Grebenar pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci pokušava da poništi ugovore o kreditima i založnom pravu koje ima sa IRB-om.

Pravni zastupnik Slavice Grebenar Din Tešić kaže za CAPITAL da su tražili utvrđenje ništavosti zaključenih ugovora i vraćanje u prethodno stanje zbog toga što tadašnja direktorica IRB-a Snježana Vujnić nije imala ovlaštenje, kao i zbog utvrđivanja ništavosti euribora kao oblika promjenljive kamatne stope.

„Direktorici je istekao mandat 2016. godine i nikad nije produžen, a ona je nakon toga zaključila ugovor o zasnivanju založnog prava. Pored toga, obaramo i ostale ugovore o kreditu i založnom pravu zato što smatramo da je euribor ništava klauzula u ugovoru. Smatramo da je nezakonito ugovarati bilo kakav kredit sa promjenjivom kamatnom stopom euribor, zato što on nije dozvoljen u platnom prometu BiH“, rekao je Tešić.

U Okružnom privrednom sudu u Banjaluci rekli su da Slavica Grebenar traži utvrđenje ništavosti ugovora o prosljeđivanju sredstava po Projektu kreditiranja malih i srednjih preduzeća, ugovora o zalogu, ugovora o zajmu, ugovora o uknjižbi založnog prava, ugovora o zajmu za poljoprivredu i industriju prerade poljoprivrednih proizvoda između Fonda za razvoj i zapošljavanje i nje.

U odgovoru na tužbu IRB je osporila tužbeni zahtjev zbog nepotpunosti tužbe i nedostatka aktivne i pasivne legitimacije stranaka u postupku.

Podsjećamo, zbog kredita bez posrednika koji je dobio “Pingvin” i njegova vlasnica Slavica Grebenar, ali i brojne druge kompanije bliske vlasti, MUP Srpske je 2016. godine istraživao IRB RS.

“Pingvin” je imao više slastičarni i kafe lokala, među kojima i onaj u robnoj kući “Boska”, na mjestu gdje danas uspješno posluje i radi Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika sa svojim restoranom “Agape”.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)