Home Vijesti “NISMO VOJNO NEUTRALNI, ALI NAROD TO NE ZNA” Novi ministar odbrane BiH...

“NISMO VOJNO NEUTRALNI, ALI NAROD TO NE ZNA” Novi ministar odbrane BiH uzburkao javnost

0

Da li ćemo biti članica NATO ili ćemo, ipak, ostati vojno neutralni, tema je koja i dalje ne prestaje da izaziva pažnju u BiH, a ulje na vatru je ovih dana dolio novi ministar odbrane i prvi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Sifet Podžić, koji je poručio da je članstvo gotova stvar, samo što narod o tome još niko nije obavijestio.
– NATO granica je već na Drini – poručio je Podžić pozivajući se na Rezoluciju 1088 Savjeta bezbjednosti UN iz decembra 1996. godine.
U njemu se, tvrdi on, kaže da će vojni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma provoditi NATO savez.
– Ta rezolucija nikada nije stavljena van snage i ona i danas važi. Ne treba se zanositi idejama da NATO neće nikad na Drinu, kako neki govore. Pa, NATO je već na Drini. I, kad smo radili Zakon o odbrani, tačno smo rekli i precizirali, i tako je to regulisano u zakonu, da onoga dana kada BiH bude punopravna članica NATO saveza dignemo ruku da NATO savez, koji je sada u Butmiru, ode – tvrdi Podžić.
On je još dodao da je BiH u MAP-u (Akcionom planu za članstvo), a oni koji u to ne vjeruju mogu to da provjere na stranici NATO.
Da li je NATO zaista već gotova stvar ili BiH ima nekakve šanse da kaže “ne” članstvu u ovu vojnu alijansu? Drugim riječima, da li možemo biti vojno neutralni ili je to samo priča za šire narodne mase?
Vojnopolitički analitičar iz Beograda Aleksandar Radić smatra da su i BiH i Srbija duboko “zaglibile” u ovu vojnu alijansu, ali da to još nisu objasnili narodu, koji i dalje živi u zabludi da je moguće da ove dvije države ostanu vojno neutralne.
Foto: N1Aleksandar Radić
– NATO jeste na Balkanu i to je faktičko stanje. Prisutni su u punoj mjeri i potpuno je nebitno da li je neko i formalno član te vojne alijanse. To što BiH i Srbija nisu formalno članice NATO ništa ne znači. Riječ je o faktičkom uticaju NATO, koji kroz ovaj ili onaj mehanizam jeste prisutan u obje države – ističe Radić.
Podsjeća da je NATO u BiH prisutan od završetka rata prvo kroz IFOR, a kasnije kroz SFOR. Radić kaže da NATO ima svoje mehanizme prisustva u BiH u kontinuitetu, uključujući svoje snažno predstavništvo u Sarajevu.
Pročitajte još:SLIJEDI UBJEĐIVANJE GRAĐANA U KORIST SARADNJE S NATO O ovim obećanjima iz Programa reformi se NE PRIČAKO JE ZA NATO BOLJI PARTNER Srbija više sarađuje, a BiH bliža članstvuGODINA KOJU JE POJEO ANP Analiziramo koja je tema obilježila političku scenu u 2019.
On ističe da je sasvim jasno i to da BiH ide dalje sa MAP.
– Balkan jeste u NATO, samo u različitim brzinama. Neke zemlje su punopravne članice, a neke imaju druge forme prisustva NATO. Ne možemo ignorisati činjenice samo zato što tako želi javno mnjenje – navodi Radić.

Dodaje da političari u Srbiji i Srpskoj nisu posve iskreni kada govore o članstvu u NATO, jer jednu sliku žele da stvore za javno mnjenje, dok je druga slika ona faktička.
Radić kaže da su političari svjesni da javno mnjenje ne želi da vidi tu faktičku sliku, pa ih zbog toga zavaravaju pričom kako žele ostati vojno neutralni.
– Ne treba zaboraviti da su avioni NATO 1999. godine tokom bombardovanja Srbije dejstvovali i sa prostora Republike Srpske. To pokazuje snažno prisustvo NATO u BiH bez obzira šta političari pričaju – napominje Radić.
Vlada Srbije, dodaje on, s jedne strane konstantno tvrdi da su vojno neutralni dok s druge strane traže od NATO da ne smanjuje svoje vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji.
– Isto tako, Srbija ne učestvuje u misijama NATO jer smo kao vojno neutralni, a s druge strane imamo jedinice integrisane u jedinice koje su članice NATO misija pod okriljem UN. Zar to nije paradoks – upitao je Radić.
On je dodao da ne treba mnogo gubiti vrijeme na rasprave o ovoj temi već se treba okrenuti drugim temama, koje su mnogo važnije za svakodnevni život građana.
Stevandić: Obje strane Drine su srpske
Predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjedavajći Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić odbacuje Podžićeve tvrdnje da je NATO već na Drini, navodeći da je to samo “odraz njegovih pustih želja”.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Realnost je takva da su obje strane Drine srpske i nijedna još nije u NATO. Znam da to stvara veliku traumu kod Podžića i sličnih političara – navodi Stevandić.
On ističe da BiH po ni jednom važećem dokumentu nije u NATO, niti može biti bez saglasnosti srpskog naroda.
– Poznata mi je ta rezolucija koju Podžić pominje. Ona ne govori da je BiH u NATO, nego o nadležnosti snaga za provođenje mira. Ta rezolucija je potpuno bespredmetna u smislu vojnih integracija i ustavnog statusa BiH – poručuje Stevandić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Iz Pokreta Samoopredjeljenja, stranke mandatara Aljbina Kurtija, ne žele da komentarišu Pismo o namjerama o obnavljanju avionske linije na relaciji …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas očekivanje da će specijalni izaslanik predsjednika SAD za pregovore Beograda i Prištine …
VIŠE

Na panelima i sastancima u okviru Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu nije se mogla čuti nijedna primjedba na račun srpske ekonomije, već samo …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, razgovarao je danas u Sarajevu  sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim. …
VIŠE

TI BiH poziva Savjet ministara da ne imenuje Darka Ćuluma na mjesto direktora SIPA jer bi to značilo da se na mjesto jedne od najbitnijih …
VIŠE

Nijedan poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici ovog doma nije podržao izvještaj o radu Visokog …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)