Home Vijesti “NISAM JA NATO NI BABA VANGA” Incko nezadovoljan situacijom u BiH, a...

“NISAM JA NATO NI BABA VANGA” Incko nezadovoljan situacijom u BiH, a za Dodika IMA PORUKU

0

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko otvoreno je govorio o nezadovoljstvu aktuelnom situacijom u BiH.
U intervjuu za Face TV sinoć je priznao da je skeptičan kad je riječ o dobijanju nove vlade, dajući im 60 odsto šansi.
Govoreći o formiranju vlasti upozorio je: “Neke stvari idu presporo. Svi očekuju neku zahvalnost, ali poslije 13 mjeseci ne treba biti zahvalan. Ne mogu da gutam loše vijesti. To je kao da svaki dan uzimaš kašiku otrova. Ponekad je to teško probaviti”. Na pitanje zna li šta je sadržaj dokumenta nazvanog Program reformi, odgovorio je da ne zna i da je to paket iza brave, ali da će NATO odlučiti da li je to ANP ili ne.
– Kunem vam se da ne znam šta tamo piše, možda je to sramota, ali ni narod ne zna. Na kraju krajeva, NATO će u Briselu odlučiti je li to program o napretku ili obični papir na kopiranje. Međutim, ovaj izvještaj neće ići u Meku i Medinu ili Evropsku uniju već u NATO, dakle na pravu adresu. BiH se sama zakonski obavezala da će ići tim putem i na kraju će biti NATO članstvo, to je zakonska obaveza. To će možda biti za 10 ili 50 godina, ali to je cilj – rekao je.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Istakao je da je pozitivno što se bilo šta poslalo jer je Dodik ranije rekao da neće ništa poslati, ali je poslao.
– Navodno se tamo ne spominje vojna neutralnost ni Godišnji nacionalni plan (ANP), ali ne znam nisam ja NATO ni baba Vanga – dodao je. Podsjetio je da je pitanje NATO pitanje države. Nada se da će na početku iduće godine znati šta su izanalizirali u NATO.

Na pitanje ako to bude ANP, rekao je: “Možda će doći do nekog zemljotresa, ali moje iskustvo govori da i najveće vijesti traju tri-četiri dana. Ako NATO kaže da nije ANP, Dodik može da otvori šampanjac”. Na pitanje ko je natjerao Dodika da potpiše taj papir, Incko je odgovorio: “Oni su pronašli formulacije koje su prihvatljive za sve.”
–  On je pragmatičan i položio je to na terazije. Mislim da mu je vlast bila važnija u tom trenutku. Vjerovatno je stavio na vagu može li to podnijeti i vjerovatno je odlučio da može – naglasio je Incko. On vjeruje da je mandatar za formiranje Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija pragmatičan, da voli projekte, infrastrukturu i da je dobar za ekonomiju.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Upitan zašto ne reaguje, osim zabrinutošću, izjavio je da je međunarodna zajednica promijenila filozofiju i pristup, te da se to odražava na njegovo djelovanje.
– Ja sam lično bio spreman, ali PIC bi mi trebao dati podršku – naveo je. Komentarišući Dodikove prijetnje i komentare da je smutljivac, kriminalac, ikebana koja ga se treba plašiti, odgovorio je: “Dodik je kukavica. Još u martu 2012. je u Beču rekao da će me tužiti.”
– Ja još čekam. Možda ću mu i ja dati prilog. Takođe je rekao da treba iskopati pokojnog Pedija Ešdauna i da ga treba tužiti. Tu je prešao sve granice. O mrtvima se tako ne govori. Naravno, meni nije svejedno kad kaže da sam ja kriminalac, ali čekam ga – poručio je Incko, prenosi Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Fahrudin Radončić, Vojin Mitrović, Nikola Špirić, Milorad Dodik, Milan Radović, Miladin Stanić, Perica Bundalo, Gordana Tešanović, Vlado …
VIŠE

U danu kada je Partizan igrao meč sa AZ Alkmarom, stotinak “grobara” našlo se ispred pritvorske jedinice u Ševeningenu i pjesmom i …
VIŠE

“PDP nije skup nezainteresovanih fikusa.” Branislav Borenović, predsjednik …
VIŠE

O zid tresnuo maloljetnika koji mu je udario sina. Slaviša Đuraš, odbornik SNSD u …
VIŠE

Svaki student po završetku školovanja na ETF Banjaluka odmah nađe posao. Branko Blanuša, dekan ETF …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da će cilj ljudi koji će u ime Srpske biti u Savjetu ministara biti ekonomski …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)