Home Vijesti “NIKADA NEĆE BITI NATO GRANICA NA DRINI” Višković o Programu reformi na...

“NIKADA NEĆE BITI NATO GRANICA NA DRINI” Višković o Programu reformi na sjednici NSRS

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras u Narodnoj skupštini Srpske da Program reformi BiH nije put u NATO savez i da se ovim dokumentom ne aktivira Godišnji nacionalni program ANP.
– Ovo je prvi dokument koji ne prejudicira članstvo BiH u NATO savezu za razliku od svih dokumenata koji su do sada usvajani – rekao je Višković tokom nastavka skupštinske rasprave o informaciji o dokumentu Program reformi BiH.
On je naveo da Program reformi predviđa saradnju sa NATO savezom u obliku koji egzistira već dugo na ovim prostorima, ali ni na koji način ne podrazumijeva put u NATO.
– I Srbija ima skoro identičan sporazum sa NATO savezom i to individualni partnerski Akcioni plan Srbije koji je suštinski sličan Programu reformi BiH – objasnio je Višković.
On kaže da Republika Srpska, BiH i Srbija u ovim dokumentima imaju za cilj dostizanje standarda u oblasti bezbjednosti, ljudskih prava, izbornog zakonodavstva i drugih oblasti.
Prema njegovim riječima, u Program reformi BiH je implementirana Rezolucija Narodne skupštine o vojoj neutralnosti Srpske, gdje se decidno navodi da se članstvo ne prejudicira, te da će se o eventualnom putu u NATO u budućnosti izjašnjavati Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština.
Pročitajte još:BURNO U NSRS Opozicija tvrdi da je poslanicima podvaljen LAŽNI DOKUMENT Programa reformi (FOTO)Opozicija galamom PREKIDA GOVOR Dodika u parlamentu (FOTO, VIDEO)
On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske 2017. godine donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

– Stupanjem na snagu ove rezolucije sve institucije Republike Srpske i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH dužni su da poštuju odluke Narodne skupštine Srpske – istakao je Višković.
On je rekao da se opredjeljenje Republike Srpske da bude vojno neutralna zemlja zasniva na više razloga, a jedan od najvažnijih je bratski odnos sa Srbijom koja je vojno neutralna država.
– Kada bi nekim slučajem BiH ušla u NATO, na Drini bi bila uspostavljena granica koja bi dijelila srpski narod. Vlada Republike Srpske, predsjednik Republike i srpski član Predsjedništva BiH neće dozvoliti da dođe do podjele među našim narodom – naglasio je Višković.
On je rekao da je Srbija, pored toga što je vojno neutralna zemlja, dokazala da je glavni osigurač mira i stabilnosti na Balkanu.
– Republika Srpska i Srbija su vojno neutralne zemlje i nikada neće biti uspostavljena NATO granica na Drini – poručio je Višković.
On je rekao da su Republika Srpska i Federacija BiH izvorni nosioci suvereniteta u BiH i tri konstitutivna naroda, ističući da se zbog toga u svakoj situaciji moraju poštovati odluke Narodne skupštine Republike Srpske koja je predstavničko tijelo građana Srpske.
– To znači da najvažnije odluke za Republiku Srpsku mora donositi Narodna skupština, njeni najviši predstavnici vlasti u Srpskoj i predstavnici na nivou BiH – naveo je Višković.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Fild pozdravio je današnje formiranje Savjeta ministara. Fild je naglasio da se nada da će …
VIŠE

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić komentrisao je ishod prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, odnosno pobjedu Zorana Milanovića i …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbija, ko god da pobijedi na izborima u Hrvatskoj, čestitati pobjedniku i gledati da …
VIŠE

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da Program reformi BiH ne vodi BiH u NATO. – Svi ozbiljni ljudi znaju da ćemo u …
VIŠE

Lider SP Petar Đokić smatra da Programom reformi nije definisana namjera BiH da bude član NATO, čime je Republika Srpska zaštitila svoj interes. …
VIŠE

Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH,  istakao je večeras da je sa zadovoljstvom predao mandat Zoranu …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)