Home Biznis Nijemci traže radnike iz BiH: Plata do 2.800 evra

Nijemci traže radnike iz BiH: Plata do 2.800 evra

0

22.10.2022. / 15:00

SARAJEVO – Sve više građana iz BiH odlazi na rad u Njemačku. Kada se vide ponude tamošnjih kompanija, onda nije teško shvatiti zašto je to tako.

Foto: Pixaby

Ove kompanije nude unosne plate za radnike od kojih se, s druge strane, često ne traži nikakvo iskustvo, pa čak ni poznavanje jezika.

Jedan od primjera je oglas koji je trenutno aktuelan, u kojem se traže radnici koji bi radili na montaži solarnih panela u Njemačkoj.

Plata koju nudi ide do 2.800 evra neto. Jasno je da se nijedna kompanija u BiH ne može takmičiti s takvim uslovima, te zbog čega je našim firmama skoro pa nemoguće zadržati radnu snagu.

Spomenuta njemačka firma čak dolazi u BiH po radnike, što znači da je njihovo samo da se prijave za posao.

“Pozivamo vas na razgovor za posao montera solarnih panela u Njemačkoj. Razgovor će se održati u Tuzli od 14. do 18. novembra. Prijaviti se mogu EU i NON EU državljani. Plata: 2.400 – 2.800 evra (neto). Poznavanje njemačkog jezika poželjno, ali nije uslov”,  navode iz ove kompanije.

Takođe, u oglasu se ne navodi ni da je za posao potrebno iskustvo.

Jasno je da će država BiH i domaći privrednici morati uraditi mnogo više na zaustavljanju odliva radne snage ukoliko želimo zadržati radnike u BiH pored ovakvih ponuda iz iznostranstva. Biznisinfo.ba.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)