Home Vijesti NI SANKCIJE NE BI OMEKŠALE TVRDE STATOVE Može li EU primorati političare...

NI SANKCIJE NE BI OMEKŠALE TVRDE STATOVE Može li EU primorati političare u BiH na kompromis

0

Iako su u početku politički pobjednici imali čvrste stavove oko uslova za formiranje Savjeta ministara BiH, u posljednje vrijeme je vidljivo da blago popuštaju u svojim zahtijevima, pa se možda aferi zvanoj „blokada i nerad“ nazire kraj.
Da lideri popuštaju u svojim stavovima vidljivo je i iz izjava trojice članova Predsjedništva BiH, ali i lidera SDA Bakira Izetbegovića.
Poznato je da su upravo Izetbegović i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, svojim uslovljavanjem oko slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel zaustavili formiranje Savjeta ministara BiH.
Komšić je čak išao toliko daleko da je u jednom momentu kazao da je spreman da Savjet ministara funkcioniše u tehničkom mandatu i naredne četiri godine ako ANP ne ode u Brisel. S druge strane srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, bio je čvrst u stavovima da ANP neće otići prema Briselu po cijenu da Savjet ministara nikada ne bude formiran.
Međutim, ovih dana vidljivo je da sva trojica polako spuštaju koplja.
Tako je Komšić nedavno izjavio da ne bi bilo dobro da BiH do narednih izbora ostane sa Savjetom ministara u tehničkom mandatu, te da je vrijeme da se nađe rješenje.
Slične izjave dao je i Izetbegović, koji je naveo da je krajnje vrijeme da se napravi korektan kompromis u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH. On je pojasnio da time podrazumijeva da se svi ranije doneseni zakoni i državne strategije moraju poštovati, ali da članstva u NATO neće biti dok se ne postigne novi dogovor konsenzusom triju strana u BiH.
– Srpske stranke bi izborile da nema članstva BiH u NATO bez nove odluke koja podrazumijeva konsenzus, a probosanske stranke i HDZ da će se saradnja sa NATO unaprediti u okviru koji je određen ranije donesenim zakonima i strategijama – kazao je Izetbegović.
To, izgleda, odgovara i Dodiku, koji je u četvrtak izjavio kako je za njega prihvatljivo da ANP kao tehnički dokument bude poslan u Brisel, bez prejudiciranja članstva u NATO.
– Prihvatljiv mi je samo dokument u kojem bi pisalo da taj plan ne prejudicira članstvo BiH u NATO – kazao je Dodik.
Da li će trojica lidera na kraju postići sporazum ili će nastaviti sa uslovljavanjima ostaje da se vidi.
Dok se oni premišljaju Brisel s druge strane gubi strpljenje i smišlja način kako da vlast u BiH napokon profunkcioniše. Kako saznaje Srpskainfo iz diplomatskih krugova u EU, Brisel je čak spreman, ukoliko se lideri uskoro ne dogovore, da uvede jedan vid ekonomskih sankcija BiH kako bi ih primorala na kompromis.

– Poznato je da su brojni međunarodni projekti i  ogromna sredstva EU namjenjena BiH trenutno blokirana jer vlast nije uspostavljena. S druge strane BiH ne ispunjavanja ni brojne obaveza na koje se prethodno obavezala – navodi naš izvor.
Pojašnjava da je za evropske diplomate nepojmljivo ponašanje domaćih političara koji danas obećaju jedno i na to stave svoj potpis, da bi se dan kasnije predomislili i nastavili u drugom pravcu.
Pa, da li Brisel ekonomskim ili nekim drugim sankcijama, zaista može primorati lidere na kompromis kako bi se vlast na nivou BiH odblokirala?
Glavni istraživač i koordinator programa u Centru za primjenjene evropske studije u Beogradu Igor Davidović, smatra da ekonomske ili neke druge sankcije Brisela ne bi bile dovoljan motiv za lidere da naprave neki kompromis.
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija
– Ne vjerujem da bilo kakve sankcije mogu biti stimulativne. Da su to htjeli uradili bi to do sada. Mislim da su u Briselu svjesni da sankcije neće biti stimulativne i da neće donijeti željeni efekat. Našim liderima je vlast postala potpuno irelevantna. To možemo zaključiti iz njihovih komentara koji idu od toga da „nam takva vlast, ustvari i ne treba“, do toga „da možemo opstajati i bez vlasti“ – podsjeća Davidović.
On dodaje da je BiH jako daleko od bilo kakvog napretka u evropskim procesima. Stoga, kako ističe Davidović, šta god da se sada desi to BiH neće mnogo unaprijediti, čega su svjesni i lideri koji pregovaraju oko formiranja vlasti na nivou BiH.
Bećirović: BiH je usamljeno ostrvo
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović, ističe da je BiH već u skoro svim mogućim blokadama te da se stoga nalazi izvan ovovremenih tokova.
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
– BiH je usamljeno ostrvo, koje malo koga zanima, posebno ne ozbiljne međunarodne igrače. Eventualno uvođenje sankcija moralo bi se odnositi na pojedince/pravne subjekte, koji su nosioci odgovornih javnih funkcija i njihove finansijere (kompanije i pojedince) – ističe Bećirović. On dodaje da nije pristalica toga da se kažnjavaju sami građani BiH, nego, prije svega, politički lideri, odnosno te strukture.
– Građani BiH su dovoljno kažnjeni sa postojećim političkim vodstvom zašto su djelimično i sami odgovorni – ističe Bećirović.
On kaže da u ovakvom stanju i situaciji u kojoj se nalazi EU nije siguran da ima volje, želje i odlučnosti, da se uvedu sankcije.
– Politički lideri će poboljšati stanje u BiH i postići potrebne kompromise samo tada kada osjete da je ugrožena njihova pozicija i njihovo bitisanje – smatra Bećirović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević odgovorio je na pitanje o …
VIŠE

Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je danas popodne …
VIŠE

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević poručio je poslaniku PDP Jeleni …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će …
VIŠE

Narodni poslanik Jelena Trivić reagovala je danas povodom izjave ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo …
VIŠE

Smotrom pješadijskih jedinica Vojske Srbije na batajničkom aerodromu završena je vojna vježba “Sloboda 2019”, koja je održana …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)