Home Biznis Neustavna naplata 7.000 KM za učlanjenje u Advokatsku komoru Srpske

Neustavna naplata 7.000 KM za učlanjenje u Advokatsku komoru Srpske

0

07.07.2020. / 16:19

BANJALUKA – Ustavni sud Republike Srpske „oborio je“ visinu troškova upisa u Imenik advokata Advokatske komore Republike Srpske ističući da ta cijena treba da se zasniva na stvarnim troškovima upisa, zasnovanim na objektivnim pokazateljima, umjesto što iznosi basnoslovnih 7.000 KM.

Bez uplate ovog iznosa, advokati, iako ispunjavaju sve ostale uslove, ne mogu početi da rade, jer nisu članovi Advokatske komore. Mnogi mladi advokati odustaju od otvaranja advokatske kancelarije ili su, samo zbog upisa u Komoru, prinuđeni podići kredit, a da nisu ni počeli sa radom.

Advokat Miloš Đurić iz Modriče podnio je Ustavnom sudu RS inicijativu za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti tačke I Odluke o visini troškova upisa u Imenik advokata Advokatske komore RS.

Ustavni sud je za tu tačku utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom RS i Zakonom o advokaturi RS.

Đurić je naveo da se propisivanje neprimjereno visokog iznosa troškova upisa i naknade za upis u Imenik advokata Advokatske komore RS, u iznosu od 7.000 KM, daje prilika samo užem krugu lica da budu upisana, što predstavlja neposrednu diskriminaciju po osnovu imovnog stanja.

U inicijativi je Đurić tvrdio i da je Advokatska komora prekoračila povjerena javna ovlašćenja jer je pored pojma „visina troškova upisa“ uvela i pojam „naknada za upis“, čime se uvode dvije upisnine, koje Zakon o advokaturi RS ne poznaje.

advokatska komora rs

Dio Odluke Ustavnog suda RS

Ustavni sud je potvrdio da je Komora ovlašćena da određuje visinu troškova upisa u Imenik advokata, ali da Zakon o advokaturi nije propisao način određivanja ni iznos tih troškova.

Sud je cijenio da se troškovi upisa mogu odnositi samo na stvarne troškove upisa, zasnovane na objektivnim pokazateljima.

Advokatska komora se branila da su Đurićevi navodi neosnovani, te da su navedeni troškovi upisa u Imenik advokata utemeljeni na stručnoj i preciznoj finansijskoj analizi, izvršenoj na osnovu obračuna stvarnih troškova pojedinih elemenata postupka upisa u periodu 2014-2018.

Dodali su da novac skupljen na taj način nije namijenjen samo usko formalnom postupku provjeravanja ispunjenosti zakonskih uslova za upis pojedinaca u Imenik advokata, već se njime finansira cjelokupna paleta radnji.

Ustavni sud RS se već jednom bavio istim troškovima i proglasio ih neustavnim i nezakonitim 2018. godine.

Đurić za CAPITAL kaže da je Advokatska komora nakon prve odluke Ustavnog suda predefinisala odluku o troškovima upisa, ali nije smanjila troškove, te da slično očekuje i sada i najavljuje dalju borbu.

„Moguće je podnošenje krivičnih prijava zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda. Nastavljam dalju borbu. Zbog visokih troškova morao sam da se registrujem u FBiH gdje je cijena 3.000 KM, i to nije realno. Zamislite, firma se može osnovati za jednu marku, a advokat da bi počeo sa radom u Republici Srpskoj mora imati 7.000 KM. Zbog toga se mnogobrojni registruju u FBiH“, ističe Đurić.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here