Home Vijesti NEUSPJELI PREGOVORI U NEUMU POKAZALI DA SRPSKA NIJE GLAVNI PROBLEM

NEUSPJELI PREGOVORI U NEUMU POKAZALI DA SRPSKA NIJE GLAVNI PROBLEM

0

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da su neuspjeli pregovori o reformi izbornog zakonodavstva u Neumu pokazali da u BiH postoji više problema i da Republika Srpska nije ta “koja je jedini i glavni problem”.
“Dakle, vi imate problem između Bošnjaka – muslimana i Hrvata i problem postojećeg izbornog zakonodavstva koja stvara tu vrstu tenzija. Imate situaciju da ta vrsta problema nije rešena”, rekao je on.
Selaković je poručio da je pozicija Srbije u vezi sa BiH kristalno jasna i čista, te da Beograd poštuje Dejtonski mirovni sporazum.
“Kao garant ovog sporazuma Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH na isti onaj način kao što poštuje teritorijalni integritet Republike Srpske, jer su Dejtonskim mirovnim sporazumom njegovi kreatori definisali BiH kao državu koja je sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, rekao je Selaković za televiziju “Pink”.
On je naveo da će to biti tako sve dok postoji taj sporazum, odnosno Ustav BiH, koji je Aneks Dejtonskog mirovnog sporazuma i ukazao da je za njegovu promjenu potreban konsenzus svih strana.
“Mi, sa jedne strane, poštujemo teritorijalni integritet BiH sa Republikom Srpskom, a u skladu sa specijalnim paralelnim vezama koji sprovodimo. Naš narod u Srpskoj svakako podržavamo i volimo, ali imamo nedvosmisleno jasne stavove kada su u pitanju ona načela odnosa u međunarodnoj zajednici i međunarodnog prava koja i nama čuvaju našu poziciju po pitanju Kosova i Metohije”, rekao je on.
Prema njegovim riječima, za Srbiju je važno da ima stabilnu političku situaciju u svom okruženju da bi nastavila svoj ekonomski i svaki drugi rast i spremna je da sarađuje sa svima, što se vidi i kroz inicijativu “Otvoreni Balkan”.
U osvrtu na najavljeni zajednički boravak specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i specijalnog izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka na Kosmetu, Selaković je rekao da njihovo zajedničko pojavljivanje jeste značajno, ali ne zna koliko će biti i efektivno za dijalog Beograda i Prištine.
On je ponovio da od dolaska premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija dijaloga nema i da postoji samo odsustvo svake vrste zainteresovanosti i volje Prištine da izvrši preuzete obaveze, prije svega da se formira zajednicu srpskih opština /ZSO/.
Selaković je naglasio da je Zapad doveo do proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova i sam stvorio to “nestašno dijete” i koliko god da je nestašno, ono je njihovo.
Adblock test (Why?)