Home Ostalo (Ne)rješiv dug zdravstva Srpske

(Ne)rješiv dug zdravstva Srpske

0

Iako stručni kadar iz zdravstva Republike Srpske bježi glavom bez obzira prema zapadnim zemljama, iz Vlade Republike Srpske stiže obavještenje da od povećanja plata nema ništa i to narednih nekoliko godina. To je rezultat odluke Radovana Viškovića da putem budžeta Srpske sanira dug u zdravstvu od milijardu maraka nastao lošim menadžerskim sposobnostima direktora koje je ta ista Vlada postavljala na rukovodeća mjesta u zdravstvenim ustanovama.

Radovan Višković je prvi predsjednik Vlade Srpske koji je konačno priznao da zdravstvo Republike Srpske grca u dugovima. Kako je izjavio, cifra kojom oni raspolažu u Vladi premašuje milijardu maraka. Kako je Višković naveo u izvještaju za 100 dana rada Vlade Srpske, u naredne tri godine će iz budžeta biti isplaćeni dugovi zdravstvenih ustanova za poreze i doprinose.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić podsjeća da je o cifri od milijardu maraka duga on pričao još prije nekoliko godina.

Premiejr Srpske tvrdi  da upravo zbog sanacije dugova nema ništa od povećanja plata zdravstvenim radnicima, barem ne naredne tri do četiri godine.

Sindikalci odgovaraju da su saglasni sa njegovom namjerom da se izmire dugovanja, ali da radnici ne smiju da ispaštaju zbog tuđih grešaka.

Iz Sindikata zdravstva podsjećaju da se radnicima u ovom sektoru nisu povećale plate već 11 godina.

Prema zvaničnim podacima Poreske uprave Republike Srpske, dug zdravstvenih ustanova, samo za poreze i doprinose, u januaru 2019. godine, bio je više od 210 miliona maraka. Lider je Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka sa dugom od 57 miliona KM.

BN TV

avatar
  Pretplati se  
Notify of