Home Svijet Neredi ispred američke ambasade u Bagdadu

Neredi ispred američke ambasade u Bagdadu

0


Iračke bezbjednosne snage bacile su danas suzavac ispred američke ambasade u Bagdadu da bi rastjerale demonstrante koji su se tu okupili da bi osudili američke vazdušne udare u Iraku.

Pozivajući se na svjedoke, Rojters prenosi da su demonstranti pozvani da se raziđu. Prethodno je objavljeno da su ambasador SAD, kao i osoblje, evakuisani iz zgrade ambasade.

Jedna grupa razjarenih pristalica iračkih šiita upala je u ambasadu, prethodno razvalivši vrata, a prema riječima svedoka bačen je suzavac i čuju se pucnji. Agencija AP prenosi da iz zgrade izlazi dim kao i da je najmanje troje američkih vojnika na krovu zgrade.

Za sada nije jasno šta je izazvalo požar, ali se navodi da ispred zgrade stoji muškarac koji pomoću megafona uzvikuje da se ne ulazi u zgradu i da je “poslata poruka”. Nekoliko hiljada osoba okupilo se ispred zgrade u znak protesta zbog američkih vazdušnih napada u kojima je ubijeno 25 pripadnika šiitske vojske.

Okupljeni uzvikuju “Dole SAD” i “Smrt SAD” i bacaju plastične boce i kamenice na zid ambasade. Dodaje se i da su crnim sprejom išarali zidove, a crvenim prozore u znak podrške vojci Hezbolaha.

– Zatvoreno u ime otpora – piše na grafitima na zidovima.

Pojedini učesnici nose vojne uniforme i postavili su šatore ispred ambasade. Za sada nema izvještaja o povređenima, a kako je situacija izmicala kontroli, grupa demonstranata je zapalila tri prikolice koje je koristilo obezbeđenje ambasade.

Nekoliko sati po izbijanju nasilja, ispred zgrade ambasade pristiglo je sedam oklopnih vozila i 30 iračkih vojnika.

Pentagon i Stejt department se još nisu oglasili povodom upada u ambasadu SAD. Vrhovni irački vojni komandant upozorio je juče na snažan odgovor američkim snagama u Iraku posle vazdušnih udara SAD u kojima je poginulo najmanje 25 ljudi.

Američka vojska izvela je vazdušne napade na radikalnu grupu Kataib Hezbolah, dva dana pošto je američki građevinac ubijen u raketnom napadu na iračku vojnu bazu. Pentagon je saopštio da je ciljao tri lokacije šiitske muslimanske milicije u Iraku i dve u Siriji, uključujući skladišta oružja koje je grupa koristila za planiranje i izvršenje napada na snage koalicije koje predvode SAD.

– Krv naših mučenika neće biti uzaludna i naš odgovor će biti veoma jak na američke snage u Iraku – rekao je irački komandant Džamal Džafar.

Agencije

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)