Home Biznis Nepotizam i skandali preporuka za novi mandat direktora RHMZ

Nepotizam i skandali preporuka za novi mandat direktora RHMZ

0

02.08.2022. / 14:57

BANJALUKA – Naštimani konkursi, zapošljavanje po rodbinskoj liniji te uhljebljavanje stranačkih kolega za koji se vežu skandali bili su odlična preporuka Darku Borojeviću da dobije novi mandat direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Darko Borojević, FOTO: Srna

Naime, prema mišljenju Agencije za državnu službu Republike Srpske, odnosno konkursne komisije, Borojević je savršen kandidat za direktorsku fotelju u ovom zavodu.

Da je tako govori da je i jedini ispunio uslove propisane konkursom, a da je zatim na intervjuu koji je imao danas briljirao i osvojio maksimalnih 50 bodova, saznaje CAPITAL.

Nema sumnje da će mu Vlada Republike Srpske na osnovu preporuke komisije dati novi mandat.

Do imenovanja, koje je samo stvar formalnosti, CAPITAL podsjeća na brojne nezakonitosti i skandale koji se vežu za RHMZ u posljednjem periodu.

U februaru ove godine, najbolje ocjene za šest upražnjenih pozicija u Zavodu dobili su kandidati koji već rade u ovoj instituciji, među kojima su i supruga vršioca dužnosti direktora Borojevića, snaha ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, brat načelnika u Zavodu.

Da je konkurs namješten pisali smo nekoliko dana ranije u tekstu RHMZ: Vrijeme je povoljno za konkurse i lokalne rođake.

Pažnju na sebe Zavod je privukao i u maju ove godine kada je u njemu fotelju za sebe našao i bivši direktor doma za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ Vladimir Kajkut, a koji se povukao sa te funkcije nakon prijava o zlostavljajnu djece u ustanovi kojom je rukovodio.

Inače, o tome šta radi ustanova kojom rukovodi, a kojom će i ubuduće rukovoditi Borojević pokazuje i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Naime, ona je utvrdila da je Zavod lani zaposlio 18 radnika na određeno vrijeme bez javnog konkursa na period duži od šest mjeseci sa čime je prekršen Zakon o javnim službenicima.

Sad je dobio priliku da unaprijedi ovaj način menadžerisanja.

CAPITAL: D. Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)