Home Biznis Neosnovan zahtjev „Alumine“ za zabranu izvršnog postupka

Neosnovan zahtjev „Alumine“ za zabranu izvršnog postupka

0

24.01.2022. / 17:46

BANJALUKA – Ustavni sud BiH odbacio je kao neosnovan zahtjev kompanije „Alumina“ za donošenje privremene mjere kojom bi se zabranilo sprovođenje izvršnog postupka nad njenom imovinom, a koji je tražio fočanski „Pavgord“.

Foto: Alumina

„Pavgord“ na osnovu ugovora o zalozi vodi izvršni postupak prodajom i zapljenom udjela koje FG „Birač“ ima u „Alumini“, a na osnovu rješenja Osnovnog suda u Zvorniku. Na to rješenje se „Alumina“ žalila Okružnom sudu u Bijeljini, koji je žalbu odbio.

„Alumina“ je zatim uložila apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv rješenja suda u Bijeljini, a krajem godine je dostavila i dopunu apelacije za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud zabranio sudu u Zvorniku sprovođenje izvršnog postupka.

Zvornička kompanija je u apelaciji navela da se izvršenje ne može odrediti bez dokaza o osnovanosti i visini potraživanja s obzirom na to da se ne zna na osnovu čega je izvršni sud zaključio da je obavezan da tražiocu izvršenja plati sporno potraživanje i da trpi izvršenje na svojoj imovini.

Navela je i da da već ima otežan rad usljed dosadašnje pljenidbe njene pokretne imovine, kao i zbog prijetećeg nastavka pljenidbe, te da zbog saznanja njeniih poslovnih klijenata o svemu, već trpi višemilionsku štetu.

Međutim, Ustavni sud je naveo da apelnat nije ponudio relevantne razloge i dokaze zbog kojih bih trebalo donijeti privremenu mjeru.

„Ustavni sud ukazuje da u ovoj fazi postupka ne može razmatrati navode apelanta vezane za osnovanost izvršenja jer bi time prejudicirao odluku o meritumu apelacije. S druge stane, navodi o otežanom poslovanju, sami po sebi, ne mogu biti dovoljan razlog za usvajanje privremene mjere. Suprotno tumačenje vodilo bi zaključku da, u situaciji kad se apelanti pozovu na ovakve razloge, Ustavni sud uvijek mora udovoljiti ovakvom zahtjevu“, navodi se u obrazloženju odluke.

Okružni sud u Bijeljini prošle godine je potvrdio odluku zvorničkog suda kojom je u aprilu 2017. godine dozvoljena blokada računa „Alumine”, te dug te fabrike prema fočanskoj firmi sada iznosi oko 245,3 miliona KM.

Uprava „Alumine“ zbog toga je zatražila stečaj te fabrike.

Podsjećamo, „Pavgord“ je otkupio potraživanja Ukio banke od FG „Birač“ i njenih kćerki firmi u iznosu od 155 miliona KM i upisan je kao založni povjerilac, čime je stekao pravo da bude tražilac izvršenja.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)