Home Biznis Neophodno ujednačiti tržište lijekova u BiH

Neophodno ujednačiti tržište lijekova u BiH

0

21.04.2022. / 14:14

BANJALUKA – Udruženje Misli dobro organizovalo je konferenciju na temu cijena lijekova u Bosni i Hercegovini na kojoj je zaključeno da je, u smislu regulative, neophodno ujednačiti tržište lijekova u BiH, odnosno Federaciji BiH i Republici Srpskoj te da Inicijativa za izmjenu Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH treba da bude prihvaćena od strane Savjeta ministara BiH.

FOTO: Pixabay

Na konferenciji, pored članova Udruženja prisustvovali su i predstavnici udruženja koji okupljaju pacijente i potrošače kao i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Farmaceutskog društva Republike Srpske.

“Trenutna situacija je takva da je u Republici Srpskoj maloprodajna marža na lijekove definisana do nivoa od 18 posto, a u Federaciji BiH do 25 posto. Na tržištu koje se predstavlja kao jedinstveno razlika u marži je osam posto što otvara mogućnost za razne manipulacije na tržištu i neophodno je ujednačavanje”, istakli su u Udruženju Misli dobro.

Kada je riječ o Inicijativi za izmjenu Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, jednoglasno je zaključeno da ona treba da bude usvojena, a o njoj bi trebalo biti riječi već na sljedećoj sjednici Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Inicijativom ne tražimo ništa što već ne postoji u regionu gdje su veleprodajne marže definisane do nivoa od 6 posto, a u BiH osam posto. Inicijativi je prethodila analiza koja je pokazala da je regulativa u Bosni i Hercegovini u isključivom interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanaca apoteka i nadamo se i očekujemo da će ovaj put odluka nadležnih biti u interesu građana, a ne farmaceutske industrije. Posljedica regulative koja se odnosi na tržište lijekova u BiH je to da građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u odnosu na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru”, rekli su u Udruženju Misli dobro.

Pored Inicijative za izmjenu Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova, Udruženje Misli dobro uputilo je i inicijativu entitetskim valdama za uvođenje diferencirane maloprodajne marže na lijekove koja podrazumijeva da što je cijena lijeka veća ta marža bude niža.

“U ovom trenutku Vlada Republike Srpske reagovala je na način da je snizila maloprodajnu maržu na lijekove i neophodno je da to uradi i Federacija BiH kako bi se ujednačilo tržište u BiH i smanjila mogućnost manipulacije”, rekli su u Udruženju Misli dobro.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)