Home Vijesti “Nema promjene Dejtona, to je stav Srbije”

“Nema promjene Dejtona, to je stav Srbije”

0

BEČEJ – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Dejtonski sporazum ne može da se mijenja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promjenu Dejtona, ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvijek dobar.
Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi s razgovorom novoizabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića s turskim predslednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.
“Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona”, istakao je Vučić.
Predsjednik je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.
“Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene”, podvukao je Vučić.
On je pojasnio da je jasno u kom smjeru bi išle te promjene Dejtona – mnogi koji govore o promjeni misle da promjene treba da idu u smjeru u smanjejna kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.
“Pozicija Srbije je jasna – svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja – samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati”, poručio je Vučić.
Let’s block ads! (Why?)