Home Vijesti “NEMA NAMJERU DA UTIČE NA BILO KOGA” Advokat iznio argumente protiv mjera...

“NEMA NAMJERU DA UTIČE NA BILO KOGA” Advokat iznio argumente protiv mjera zabrane Savčiću

0

Advokat Miodrag Stojanović danas se usprotivio dopuni prijedloga Tužilaštva BiH da se generalu Milomiru Savčiću, optuženom za pomaganja u ratnom zločinu 1995. godine u Srebrenici, zabrani obavljanje dužnosti predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) i kontakti sa medijima u BiH.
Nakon ročišta za određivanje mjera zabrane, na kojem je tužilac Predrag Tomić, uz ranije predložene, danas zatražio i dodatne mjere zabrane, Stojanović je rekao novinarima da je iznio agrumentaciju na osnovu koje takve mjere ne mogu opstati, te dodao da je napisao prigovor na optužnicu koji će sutra predati.
On je naglasio da je odbrana danas ukazala na činjenice koje potvrđuju da general Savčić nije učestvovao u činjenju tako teškog i ozbiljnog djela koje mu se optužnicom stavlja na teret.
Stojanović je naveo da je general Savčić, zbog teškog ranjavanja, do 16. juna 1995. godine bio na bolničkom liječenju u Užicu, koje je na svoju ruku napustio i otišao da pomogne Vojsci Republike Srpske u teškim borbama koje su se vodile u rejonu Treskavice.
– Tamo je boravio do početka jula 1995. godine kada je, imajući u vidu jedan ozbiljan napad takozvane Armije BiH iz zaštićene zone Srebrenica i Žepa na selo Višnjica, došao u rejon Borika, gdje je boravio do odlaska na zapadno-krajiško ratište – objasnio je Stojanović.
Stojanović je naglasio da na osnovu ovih činjenica general Savčić, niti je bio u Srebrenici, niti je na bilo koji način učestvovao u radnjama koje su navedene u optužnici.
Osvrćući se na prijedlog Tužilaštva da se generalu Savčiću zabrani kontakt sa svim licima koja su na bilo koji način povezana sa operacijama “Krivaja 95” i “Stučanica 95”, Stojanović kaže da to obuhvata minimalno 10.000 ljudi koji bi mogli biti obuhvaćeni na ovaj način.
– Mi se ne protivimo prvom prijedlogu tužioca da se zabrani kontakt sa licima koja su kao svjedoci navedena u optužnici. General nema namjeru da utiče na bilo koga od njih. Međutim, dopunom prijedloga traži se jedna neodređena, nedefinisana i pravnički neargumentovana formulacija. Mislim da to Sud neće moći prihvatitit jer je to neizvršivo – istakao je Stojanović.

Iznoseći primjedbu i po pitanju kvalifikacije krivičnog djela, Stojanović smatra da se u ovom slučaju ne može suditi po Krivičnom zakonu BiH, posebno nakon presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima “Damjanović” i “Maktouf”.
Kao jednu od najbolnijih mjera koje je Tužilaštvo predložilo odnosi se na zabranu napuštanja BiH, budući da general ima državljanstvo Srbije.
– Mi smo danas iznijeli argumentaciju zbog koje mislimo da nema razloga za tako nešto. General Savčić niti ima namjeru da bježi, niti na bilo koji način želi da opstruiše ovo suđenje. Ja sam u Sudu prenio njegove riječi: “Ako bih ja pobjegao, ne bi mogao ostati predsjednik BORS-a, bilo bi me sramota stati pred borca. Nisam bježao u ratu, neću da bježim ni od suđenja!” – naveo je Stojanović.
Stojanović je saglasan sa mjerom zabrane koja podrazumijeva obavezu javljanja generala Savčića nadležnom organu dva puta mjesečno.
Odluka Suda o predloženim mjerama zabrane trebala bi biti donesena u naredna dva dana.
Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića.
Tužilaštvo BiH podiglo je 31. decembra prošle godine optužnicu protiv Savčića zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.
Savčić, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, ocijenio je ranije da podizanje optužnice protiv njega predstavlja odmazdu Tužilaštva BiH koje ima opasnu namjeru da kriminalizuje cijelu Vojsku Republike Srpske.
On je rekao da ovakvu odluku smatra odmazdom zbog toga što je insistirao na utvrđivanju istine o događajima iz proteklog rata i na tome da krivci stvarno odgovaraju za ono što su učinili.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Promjene koje su nastupile nakon pada Berlinskog zida 1989. godine, nisu zaobišle ni SFR Jugoslaviju. Masovna okupljanja na Gazimestanu i u Zagrebu, …
VIŠE

Nezamislivo je da Turska okrene leđa regionu Balkana sa kojim ima zajedničku istoriju, geografiju i sa kojom dijeli sudbinu, poručio je …
VIŠE

Potpredsjednica Partije demokratskog progresa, Jelena Trivić, sastala se danas u Banjaluci sa ambasadorom Francuske u BiH Gijomom Rusonom. Tema …
VIŠE

Član Nezavisnog kluba poslanika SP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Savo Vulić izjavio je Srni da ima informaciju da će predsjednik SP Petar …
VIŠE

Helikopter predsjednika Srbije Aleksandra Vučića naglo je promijenio pravac kretanja. Kako je rekao Vučić u videu objavljenom na Instagramu, …
VIŠE

Bakir Izetbegović je uputio telegram saučešća povodom smrti oca Milorada Dodika. – Primite izraze mog iskrenog saučešća povodom smrti …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)