Home Vijesti “NEMA MJESTA ZA PANIKU” Sve više građana traži PSIHOLOŠKU POMOĆ zbog pandemije...

“NEMA MJESTA ZA PANIKU” Sve više građana traži PSIHOLOŠKU POMOĆ zbog pandemije korona virusa

0

BANJALUKA – Zbog novog virusa korona nema mjesta za paniku. Nije bilo mjesta za paniku u martu, a nema ni sada u julu.
Ovim riječima v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković kometariše činjenicu da se domovima zdravlja javaljaju građani sa strahom zbog novog virusa, te uznemirenošću sa dnevnim izvještajima o broju novozaraženih.
– Što se tiče samog izvještavanja javnosti, Institut za javno zdravstvo RS od početka zagovara i pridržava se transparentnosti. Jasno je da svaki građanin jednako ne može da razumije ni trenutnu epidemiološku situaciju ni naše izvještavanje. Pokušavamo to da svedemo na bazični nivo. Kada govorimo o broju pozitivnih osoba, želimo da građani budu svjesni da raste ili pada broj i šta to znači za njihovu lokalnu zajednicu, primjenjivanje postojećih mjera i pridržavanje mjera, te koliki rizik nosi ako se ne pridržavaju – objašnjava Zeljković.
On kaže da je rad javnih zdravstvenih ustanova regulisan zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije pokojem i dalje ne rade u punom kapacitetu.
– Određeni operativni zahvati iz tzv. hladnog režima su odgođeni u skladu sa epidemiološkom situacijom u RS. To su oni operativni zahvati koji mogu da čekaju, odnosno oni koji nisu hitni – ističe Zeljković.
On kaže da su svo vrijeme rađene operacije u hitnim slučajevima, odnosno kada su bili ugroženi životi.
– Što se tiče kontrolnih i specijalističkih pregleda, zdravstvene ustanove na sekunadarnom niovu su u skladu sa brzim testiranjem pravili planove za određene preglede. U skladu s tim, mi smo dali preporuke na koji način da se pridržavaju određenih mjera. Građanima, nažalost, zdravstvena usluga koja nije vezana za novi virus ne može da bude pružena onom brzinom kao što je bilo prije epidemije. Ali, jako je bitno da dobiju tu uslugu – odgovor je Zeljkovića na pitanje novinara da li hronični bolesnici mogu da obave sve redovne kontrole, a koje podrazumijevaju nekoliko specijalističkih pregleda.
-Javno zdravstvo neće biti isto nakon ovog virusa, jer je pokazao i na globalom nivou da postoje određene stvari koje se moraju promijeniti što se tiče reakcije. Ono što je pohvano za RS je to da su naše meje pojedine zemlje kasnije iskopirale i počinju sada da ih primenjuju. Zdravstveni sistem RS je jako dobro odreagovao, ali će definitno zahtjevati promjene i inovacije. Učićemo iz iskustva – rekao je Zeljković.

Let's block ads! (Why?)