Home Vijesti NELSON ODGOVARA NOVINARIMA “S Dodikom sam imao DOBRE DISKUSIJE, radujem se budućim...

NELSON ODGOVARA NOVINARIMA “S Dodikom sam imao DOBRE DISKUSIJE, radujem se budućim razgovorima”

0

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini, Erik Nelson danas je u Sarajevu, u razgovoru sa predstavnicima medija, odgovarao na pitanja o NATO putu BiH, odnosu sa srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, formiranju vlasti, kao i zadacima Metjua Palmera, specijalnog predstavnika SAD za zapadni Balkan.
Nelson je izjavio da je njegova mogućnost interakcije sa srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom, djelimično ograničena s obzirom na to da je on pod sankcijama SAD, zbog, kako je rekao, postupaka koji su ugrozili Dejtonski mirovni sporazum.
– Ja se s njim sastajem kao sa članom Predsjedništva, imali smo dobre diskusije, a radujem se i budućim razgovorima gdje ćemo se moći dogovarati o tome na koji način SAD mogu pomoći BiH da ide neprijed – rekao je Nelson.
On dodaje da je Dodiku, kao i svim liderima sa kojima se sastao, rekao da su SAD predane uspjehu oba entiteta, ništa manje uspjehu Republike Srpske, kao sastavnog dijela BiH.
Na pitanje da li će se Metju Palmer umiješati u rješavanje političke krize u BiH, Nelson odgovara da će Palmer nastaviti sa svojim angažmanom u BiH, te da očekuje njegovu posjetu do kraja ove godine.
– Stepen njegovog angažmana ovdje zavisiće od stepena političke volje da se krene neprijed u ovoj zemlji – kaže Nelson.
On dodaje da je nedavna posjeta državnog sekretara SAD, Majka Pompea Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori rezultat toga što su te dvije zemlje donijele važne i teške političke odluke koje ih vode naprijed prema evroatlantskom putu.
Foto: Ambasada SAD u BiH/RAS Srbija
– Gdje god postoji politička volja da se donesu teške odluke i da se krene naprijed, Metju Palmer će biti spreman da dođe i omogući takvu vrstu diskusije, ali on ne može sam doći i stvoriti tu političku volju. Mi sa našim ključnim saveznicima, prvenstveno EU, tražimo način da pomognemo strankama da dođu dodogovora, te smatramo da je formiranje vlasti u ovoj zemlji hitno – kaže Nelson.

On je istakao da su SAD usmjerene na unapređenje partnerstva sa BiH na polju bezbjednosti, ali i privrednog rasta kroz podršku aktivnostima građana, te da su SAD do sada uložile skoro dvije milijarde dolara u rekonstrukciju i osiguranje mira u ovoj zemlji.
Nelson je izjavio da u BiH postoje različita mišljenja u vezi sa ulaskom BiH u NATO, te da je to pitanje previše ispolitizovano.
– Članstvo se još uvijek ne nudi i još uvijek ne postoji konsenzus u ovoj zemlji da BiH želi postati saveznica NATO, ali ono što je pozivnica od NATO je poziv da se radi na odbrambenim reformama. BiH napreduje i pouzdan je partner u borbi protiv terorizma u mirovnim misijama – rekao je Nelson, te istakao da se od BiH sada očekuje godišnji plan u vezi s tim koje su to odbrambene reforme koje je zemlja spremna provesti.
On dodaje da je BiH napredovala, ali da to u kom pravcu će se dalje kretati zavisi od političke volje i konsenzusa.
– Prednosti članstva u NATO su brojne i važno je da zemlja dobro procijeni te prednosti. NATO nudi kolektivnu sigurnost, te bivše neprijatelje pretvara u saveznike – kaže Nelson.
On ističe da SAD nastavlja da se bori za napredak BiH, te da su politička pitanja u ovoj zemlji kompleksna.
Vezano za Deklaraciju SDA Nelson ističe da su bili dosljedni u odbijanju retorika koje odmažu i čija je namjera podjela.
– Mi smo javno govorili protiv takve retorike i SNSD i SDA i drugih. Teška pitanja s kojima se BiH suočava trebaju biti predmet razgovora u okviru pozitivnih napora u insitucijama koje zbog toga postoje – kaže on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Lokalni izbori u Republici Srpskoj u oktobru iduće godine i aktuelno sabiranje ruku na nivou BiH – najjače su kopče koje SNSD i DNS drže …

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Briselu da se BiH bez formirane vlasti ne može nadati sredstvima iz budžeta EU …

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo da …

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem, …

U Beogradu je danas održan trilateralni sastanak između Srbije, BiH i Turske. Domaćin je bio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a prisutni su …

Visoki zvaničnici SNSD kojima je jedini posao da pokušavaju da na najniži način blate opozicione stranke, ne doprinose stabilizaciji političkih …

Let’s block ads! (Why?)