Home Vijesti NEDELJКO ČUBRILOVIĆ ZA RTRS: Stabilna skupštinska većina i u novom sazivu

NEDELJКO ČUBRILOVIĆ ZA RTRS: Stabilna skupštinska većina i u novom sazivu

0

BANJALUКA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da će novi saziv republičkog parlamenta imati stabilnu skupštinsku većinu što je od značaja da bi se odluke nesmetano mogle donositi u duhu politike koju vodi rukovodstvo Srpske.
Čubrilović je istakao da se nadležnosti parlamenta Srpske vremenom nisu mijenjale, te istakao značaj da je ovaj zakonodavni organ više puta imao bitnu ulogu u zaštiti prava člana Predsjedništva BiH, čime je i Narodna skupština postala vidljivija i prepoznatljivija kao faktor odlučivanja ne samo u okviru BiH, nego i na međunarodnom planu.
Gostujući u emisiji “Aktuelno” na RTRS, Čubrilović je izrazio zadovoljstvo što je skupštinska većina na sastanku o konstituisanju nove vlasti u Republici Srpskoj relativno brzo usaglasila stavove o svim bitnim pitanjima, kao što je izbor rukovodstva Narodne skupštine, dogovor o konstituisanju buduće vlasti i korake koje treba da preduzme parlament.
“Na tom sastanku je bio visok stepen saglasnosti da ova skupštinska većina bude okosnica i budućeg rada i ukupne politike u Republici Srpskoj. Dobro je to što su već usvojeni budžet i ekonomska politika za narednu godinu, tako da nismo u vremenskom tjesnacu, jer moramo poštovati procedure i termine one koje ima i CIК”, rekao je Čubrilović.
On smatra da tužba koju je PDP najavio podnijeti Sudu u Strazburu ne može da uspori konstituisanje institucija na nivou Republike Srpske, te da očekuje da će u narednih 20 dana sve biti završeno.
“Ne znam ni koji je smisao da prihvate mandate, a idu dalje sa tužbama, ali ako misle da je to njihova dalja politička borba, nemam ništa protiv, to je njihovo pravo i način odnosa prema ukupnoj politici u Srpskoj”, rekao je Čubrilović.
Prema njegovim riječima, teško je priznati poraz, ali je potrebno spustiti lopticu i sagledati realno situaciju.
Čubrilović, koji je i predsjednik DEMOS-a, rekao je da je ova stranka nesumnjivo druga po jačini partija u okviru kolacije, da imaju pet poslanika i jednog poslanika na nivou BiH.
“Bilo je okvirnih dogovora, po kojima DEMOS-u sleduju dva ministarska mjesta, ali nije bilo riječi o konkretizaciji i pojedinačnim funkcijama, naročito ne o imenima”, rekao je Čubrilović.
Čubrilović je u emisiji i izjavio da bi bilo normalno da vladajuća koalicija iz Republike Srpske čini vlast i u Savjetu ministara, ali da se svašta može očekivati s obzirom na politike koje se vode u BiH.
“BiH je složena, ali i čudna zemlja, gdje stranci često imaju presudnu ulogu u određenim stvarima, što nikako nije dobro ni za građane, ali ni za one koji žele da nameću svoje stavove. Mnogo su bolja i dugotrajnija rješenja do kojih dođu domaći političari”, rekao je Čubrilović.
On smatra da će novi Savjet ministara, bez obzira ko ga činio, imati dovoljno razumijevanja da ne blokira važne projekte, kao što je do sada bilo slučajeva, jer ekonomija mora da se razvija.
“Republika Srpska nikada nije ništa blokirala Federaciji BiH, mada je taj entitet često pokušavao da blokira projekte važne za Srpsku, iako nemaju ništa od toga”, podsjetio je Čubrilović.
Кomentarišući mogućnost da bi Кristijan Šmit pokušao da nametne odluku da Vijeće naroda uzdigne na nivo Doma naroda Republike Srpske u Narodnoj Skupštini, Čubrilović je rekao da bi to naišlo na veliki otpor ne samo stranaka, nego i od građana Srpske.
“Osim toga, Vijeće naroda nije dejtonska kategorija, nego nametnuta i nikako se ne može porediti sa Domom naroda. Takođe, nema razloga za tim jer poštujemo Vijeće naroda i to bi bilo silovanje i prava i pravde i nametanje nečega što nikome ne bi donijelo nikakvu korist”, zaključio je Čubrilović.
Adblock test (Why?)