Home Vijesti “NE MOGU DA OBJASNIM NI PORODICI” Vučić rekao da je “Mali Šengen”...

“NE MOGU DA OBJASNIM NI PORODICI” Vučić rekao da je “Mali Šengen” značajniji od povlačenja priznanja Kosova

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć u Parizu da je inicjativa uklanjanja barijera u slobodi protoka robe, usluga, kapitala i ljudi između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije značajnija od povlačenja priznanja Kosova.
Upitan da li je dobio podršku za “Mali Šengen” od Makrona i da li očekuje pritiske na taj projekat, Vučić je odgovorio da ne bi tu inicijativu nazvao tim imenom, iako je to već ušlo u dnevnu upotrebu, pošto to nervira neke ljude, a i zbog geografske odrednice.
– Niko ne može da kaže da ta inicijativa nekome može da smeta, jer nema racionalnog razloga za to. Inicijativu su podržale SAD i Makron će to učiniti javno. Ali će nekoj zemlji neki reći da kažu da su protiv toga, zbog nečega, jer su shvatili da smo uzeli sudbinu u svoje ruke i da sami rešavamo svoje problem. Vidim da ni članovima moje porodice ne mogu da objasnim koliki značaj ima ta inicijativa. Stariji sin misli da je značajnije povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a to nije ni blizu toga – objasnio je on.
Vučić se istovremeno zahvalio Gani na odluci o povlačenju priznanja, istakavši da je ta zemlja veliki partner Srbije.

– Ali povlačenje priznanje je postizanje naše neke taktičke pozicije što neće drastično da promijeni situaciju, a ovo mijenja budućnost svih nas. Od ključnog je značaja za sve nas – naglasio je on, izrazivši nadu da će svi imati političke snage da zaštite svoje nezavisno odlučivanje.
Ukazao je da će inicijativa doprinijeti manjem odlasku građana iz zemlje, i većem povratku.
– Oni koji kritikuju treba da znaju da Srbija dobija mnogo. Mi u regionu sa svim zemljama, sa kojiam se graničimo, izuzev jedne, a to je Mađarska, imamo suficit u trgovinskoj razmjeni. I ćorav bi vidio da inicijativa najviše odgovara Srbiji, jer je ona ta koja je najsnažnija, koja može da proda više robe i usluga i koja je u ljudskim resursama najsnažnija – rekao je on.
Vučić je kazao da mnogo nade polaže u tu inicijativu, jer se time mijenja budućnost, iako će manje zemlje kratkoročno dobijati više.
Izjednačavanjem koje god takse, navodi, biće više investicija.
Naveo je i da inicijativa rješava probleme nedostaka radne snage, jer Srbija nema dovoljno zavarivača, mesara, tesara, bravara, kojih treba sve više.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Nacrt godišnjeg nacionalnog programa (ANP) BiH 2018-2019. godina, te materijali Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u vezi sa …
VIŠE

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak rekao je da je posebna sjednica u organizaciji SNSD-a doživjela fijasko i vratila se …
VIŠE

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske …
VIŠE

“Kod mene je jedan čovjek prije govorio: ‘Odrobijaću te ležeći na jednoj strani, neću se ni okrenuti’.“ Dragan Mektić, ministar …
VIŠE

Policija ćuti o napadu na ženu i dijete ispred zgrade MUP u Banjaluci. Miloš Brkić, načelnik PU …
VIŠE

U osmoj deceniji života svaki dan vozi unuka na biciklu u školu i nazad kući. Savo Pačavra, penzioner iz …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)