Home Biznis NATO priprema paket pomoći za BiH

NATO priprema paket pomoći za BiH

0

24.05.2023. / 16:53

SARAJEVO – Komandant NATO štaba u BiH brigadni general Pamela Mekgaha rekla je danas da NATO sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom bezbjednosti BiH priprema paket pomoći za BiH s ciljem bolje podrške potrebama, opremanju i modernizaciji ovih institucija.

FOTO: Dnevni avaz

Panel je održan u Domu Oružanih snaga BiH, a pored komandanta NATO štaba u BiH panelisti su bili i ambasadori Norveške Olav Reinersten, Njemačke Tomas Fišen, Velike Britanije Džulijan Rajli i zamjenik ministra spoljnih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO Josip Brkić.

U uvodnom govoru brigadni general Mekgaha poručila je da tim NATO-a u Sarajevu sa ministarstvima odbrane i bezbjednostima BiH zajedno radi već 20 godina, kako bi pomogli da se izgradi sigurnosna mreža kojoj građani i BiH mogu vjerovati.

„Ponosim se time što je Alijansa partner BiH kao i na sigurnošću, stabilnošću i prosperitetom koje to partnerstvo svima donosi“, rekla je Mekgaha.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će NATO preuzeti mandat Eufora ako Kina i Rusija u Savjetu bezbjednosti UN stave veto na produženje mandata Misiji „Altea“, Makgaha je rekla da ne može spekulisati o odluci o kojoj će se glasati tek u novembru.

„Mogu reći da je međunarodna zajednica posvećena održavanju bezbjednog okruženja BiH i da zajedno s tim preferira da mandat Eufora bude obnovljen“, istakla je Mekgaha.

Proruski uticaj

Kada je u pitanju proruski utIcaj u BiH, komandant NATO štaba u BiH Pamela Mekgaha rekla je da je jasno je da postoji nekoliko stranih aktera koji žele onemogućiti napredak BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana.

„Ovi akteri podrivaju institucije BiH kako bi oslabili institucije koje osiguravaju bezbjednost građana u BiH. To je upravo razlog zašto se Alijansa opredijelila za dodatnu podršku BiH. Mi vjerujemo da će snažna sigurnosna podloga u BiH, kao i regionalna, i dalje podsticati investicije“, poručila je Mekgaha.

Ambasador Norveške Olav Rejnertsen rekao je da je Norveška uvijek vodila uravnoteženu politiku u BiH, zasnovanu na međusobnom poštovanju, te naveo da je odluka o članstvu u NATO samo na BiH, odnosno na ljudima koji ovdje žive i političarima.

„Ne želimo nametati rješenja, niti govorimo političarima u BiH šta da rade. Ovdje smo kao jednaki partneri. Aktivno radimo s nevladinim organizacijama, studentima, novinarima… Sve ono što, zapravo, NATO predstavlja. Kao rezultat našeg aktivnog angažmana u NATO mi smo preuzeli ulogu NATO kontakt tačke sa BiH“, kaže Rejnertsen.

On je dodao da je Norveška jedna od osnivača NATO-a, dodajući da su im partnerstva pokazala da se najbolja rješenja ne mogu pronaći individualno.

„Ohrabrujemo NATO podršku Oružanim snagama BiH. Ono sto želimo jeste i da objasnimo šta je NATO donio Norveškoj. Članstvo je bilo krucijalno za stabilnost, ali i za ekonomski prosperitet. To sam ponovio građanima BiH više puta“, istakao je norveški ambasador.

Ambasador Njemačke u BiH Tomas Fičen podsjetio je da je BiH već 17 godina partner, ističući da je NATO zainteresovan za bezbjednost van svojih teritorija, uključujući dijalog i saradnju.

„Partnerstvo je godinama raslo i ono je veoma važno za NATO. Prednost naših partnera jeste da NATO može pružiti podršku. „Njemačka je uvjerenja da su NATO partnerstva korisna za sve koji su uključeni u njih i da unapređuju bezbjednost za širu zajednicu“, naveo je Fičen.

FOTO: Dnevni avaz

Ambasador Velike Britanije u BiH Džulijan Rajli rekao je da je BiH suverena zemlja koja ima pravo da izabere svoju budućnost, ali da NATO osigurava generalnu stabilnost i bezbjednost svojih članica, kao i ekonomski razvoj i prosperitet.

„BiH je suverena država i donosit će odluke kako želi. Mi podržavamo njenu budućnost na evroatlantskom putu. Velika Britanija zajedno s našim saveznicima je partner i prijatelj BiH. Ponosni smo na partnerstvo i radujemo se tome da pružimo podršku vašem putu u NATO, da radimo i jačamo zajedno“, rekao je Rajli.

Na konstataciju novinara da je za neke građane BiH asocijacija na NATO bombardovanje osiromašenim uranijumom, Rajli je iznio tvrdnju da „1995. i 1999. godine civili nisu bili meta“, već vojni lideri i snage kako bi se „došlo do mira“.

„Tamo gdje su se desile civilne žrtve uvijek postoji veliko žaljenje i Velika Britanija i NATO su to puno puta rekli i to se promijeniti ne može“, kaže Rajli.

Zamjenik ministra spoljnih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO Josip Brkić zahvalio se učesnicima panel diskusije, ističući da je BiH postala zemlja koja doprinosi svjetskoj bezbjednosti sa iskustvom u NATO vođenim misijama u inostranstvu.

„Mi smo u posljednje vrijeme postali neko ko više doprinosi svjetskom sigurnosnom poretku nego kao korisnik kao što smo ranije bili. Za nas u BiH je veoma važna NATO politika otvorenih vrata, da ona bude vrlo aktivna i živa do trenutka kada mi u BiH sami, svojom suverenom i samostalnom odlukom, odlučimo da li želimo ili ne prenijeti dio našeg suvereniteta i na EU i na NATO“, poručio je Brkić.

CAPITAL: D. Momić

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)