Home Vijesti NAJTEŽI TEST Da li će pod Milanovićem SRPSKE ŽRTVE konačno dobiti PRAVDU?

NAJTEŽI TEST Da li će pod Milanovićem SRPSKE ŽRTVE konačno dobiti PRAVDU?

0

Zoran Milanović pobijedio je na izborima, novi je predsjednik Hrvatske i u februaru preuzima funkciju, a kakve će to promjene donijeti regionu ostaje da vidimo. Međutim, jedno od pitanja koje najviše zanima Srbiju jeste kakav će biti odnos novog hrvatskog predsjednika prema ratnim zločin(c)ima?
Zakopati ratne sjekire, živjeti u miru i ne potpaljivati mržnju – da, ali zaboraviti lica zločinaca – nikad. Zato će pitanje zločina koje su pretrpjeli Srbi tokom ratova devedesetih vazda biti aktuelno, ili barem dok neko na njega ne ponudi zadovoljavajući odgovor.
Da li će Zoran Milanović biti osoba sa odgovorom?
– Čim budem izabran za predsjednika, svaka moja lojalnost prema ičemu osim prema Ustavu, prestaje… Idemo u drugi krug! Ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi. To govorim otpočetka. Idemo u civilizovanu građansku utakmicu. Neka pobijedi bolji. A to sam ja. Za dvije nedjelje biće što bude. Nikakve gorčine ni straha nema u meni – izjavio je Milanović, inače kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, održanih u decembru.
Nova slika političkog života Hrvatske sada je ova: HDZ-ovci Plenković i Grabar-Kitarović, nasljednici Franja Tuđmana više ne drže obe čeone pozicije u Hrvatskoj, ali imajući u vidu da je Milanovećeva prošlost takođe vezana Tuđmana, i da mu nije strano da udjeljuje epitet “četnik”, postavlja se pitanje kakvu budućnost planira da gradi u odnosu sa Srbijom?
Politički profil Milanovića
Njegov politički profil je možda najbolje opisan u knjizi: “Milanović: mladić koji je obećavao” novinarke Marine Karlović – Sabolić, gde, između ostalog, stoji da je on oduvijek imao sve predispozicije za velikog političara, ali da ga njegov karakter u tome ograničavao, pa i gurao unazad.
Mnogi u Hrvatskoj Milanovića smatraju više političarem sukoba, nego dijaloga, voli, kažu, da bude u klinču, trpi niske udarce i “udara snažno i bez milosti”.
Foto: Tanjug/AP
Što se odnosa Hrvatske i Srbije tiče, dolazak Milanovića na čelo šefa hrvatske države malo toga će promeniti. Upitan kako bi riješio pitanje nestalih s Beogradom, Milanović je rekao kratko: “Pritiskom, stalnim pritiskom… i mora isplivati”.
Iako je SDP stranka lijevog centra, analitičari kažu da je teško reći za Milanovića da je neki ljevičar, ali ga hrvatska desnica ipak smatra “crvenom krpom”.
Valja se podsjetiti i da je tokom premijerskog mandata, Milanović uskratio pomoć Hrvatske pravosudnim organima Bosne i Hercegovine koji istražuju zločine koje su počinili oficiri Hrvatskog vijeća obrane tokom rata u Bosni i Hercegovini.
Dakle, šta očekivati od Milanovića, pogotovo u kontekstu u kome u Srbiji slučajevi poput Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša i dalje, u najmanju ruku, bodu oči i paraju uši?
Stojanović: “Neće se odreći Oluje”
Srpski politički analitičar Boban Stojanović nije pretjerano optimističan.
– Ne vjerujem da nešto epohalno može da se očekuje. Milanović nije nova politička ličnost. Moguće je da će kao socijaldemokrata i kao neko ko blaže tumači istoriju od HDZ-ovaca pokušati da smanji tenzije, ali zbog rejtinga se nikada neće odreći generala, priče o ratu, slavljenja Oluje.
Zapravo, ni od jednog hrvatskog političara ne može se očekivati da će se odreći Oluje, koja je za njih simbolički čin stvaranja države Hrvatske, a zapravo je zločin, smatra Stojanović.
– Iako su njegove poruke bile jako pomirljive i državnički odgovorne, ne očekujem da će nešto promijeniti – kaže on.
Stojanović zaključuje da bi valjalo sačekati parlamentarne izbore u Hrvatskoj, u septembru, kada ćemo bolje moći da tumačimo Milanovićeve poteze.
Puhovski: “Milanović vjeruje u vladavinu prava”
S druge strane, hrvatski analitičar vjeruje da će novi predsjednik dati sve od sebe da riješi ovaj problem.
– Nema dvojbe da će izrazito energično zagovarati suđenje za ratne zločine, uključujući i one počinjene nad Srbima, dok će istovremeno biti neprijatan prema srpskom državnom vrhu. Daće sve od sebe da da uradi sve što može, prije svega jer on zaista vjeruje u vladavinu prava, drugo, da bi mogao da prigovara HDZ-ovcima što oni to nisu uradili, i treće da bi time “šamarao” Beograd. To će biti njegova pozicija, nema spora. Koliko je kasno za to ili ne, to je druga stvar – kaže za Blic Žarko Puhovski, hrvatski politički analitičar.
Foto: Zoran Ilić/RAS SrbijaŽarko Puhovski

Na pitanje kako će to tačno, po njegovom mišljenju, Milanović biti neprijatan prema srpskim vlastima, Puhovski kaže da će pre svega pokušati da ima što manje kontakta sa njima, a drugo, da će u Hrvatskoj raditi sve što može da bi pomogao, ali da neće biti sklon lijepim riječima.
– Neće se puno rukovati i ljubiti, inače nije takav. Uostalom, on je već imao spor sa Vučićem, još dok su obojica bili premijeri, tokom migrantske krize prije pet godina. Nema nikakve simpatije za Vučića, ali će u Hrvatskoj činiti sve što može – kaže Puhovski.
On ocjenjuje da će Milanovićeva buduća djelovanja “u svakom slučaju biti manje loša od Kitarović”.
Tomislav Merčep
– Nema govora da bi on pomilovao Merčepa, a Glavaš mu je dao podršku, koju je Milanović grubo odbio, čemu nije sklon – kaže on.
Podsetimo, predsednički kandidat Miroslav Škoro, govorio je o tome da bi pomilovao osuđenog ratnog zločinca Tomislava Merčepa, čija jedinica je likvidira bračni par Zec i njihovu 12-godišnju ćerku Aleksandru.
Takođe, Branimir Glavaš, jedan je od osnivača HDZ, bivši general i osuđenik na 10 godina zatvora za zločine počinjene nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. On je Milanovuću tokom kampanje pružio podršku.
Foto: RAS Srbija
– Kod njega nema licemjerja i laži. Ima dosta zagrebačkog asfalta u nogama. On je mangup i političar, fajter, diplomat i domoljub. Zato ima moju potporu – rekao je o Milanoviću i podržao kandidaturu potpisom.
– Iznenađen sam podrškom koju mi je dao Branimir Glavaš i moram se ograditi od toga jer to naprosto nije moje društvo. Neka se nitko ne uvrijedi, ali tu podvlačim crtu — odgovorio je Milanović.
Zanimljivo je, međutim, piše “Slobodna Dalmacija”, da se Milanović od Glavaša nije ograđivao ranije. Nakon što je došao na čelo SDP-a Milanović je umalo sklopio pakt sa Glavašem i njegovim HDSSB-om u Osijeku, piše ovaj list, a kada je Glavaš 2015. uoči parlamentarnih izbora postrojio svojih tridesetak crnokošuljaša na zagrebačkom Markovom trgu i nazvao ih je Slavonskom sokolskom gardom – Milanović nije ni okom trepnuo.
Merčepovi zločini: Ubistvo porodice Zec
Merčepove jedinice bile su poznate po posebnoj okrutnosti, a iza njih je ostao krvavi trag koji se nije mogao sakriti, i dodaje da upravo zbog te stravične okrutnosti i zločina počinjenih bez ikakvog pokrića te njegove uloge u svemu tome, Merčepa su zvali gospodarom života i smrti, i to od Vukovara, preko Zagreba pa sve do Pakračke Poljane.
Foto: Arihva
Jedan od najstrašnijih, ako ne i najstrašniji zločin merčepovaca je jezivo ubistvo porodice Zec u Zagrebu, kada su oca Mihajla, suprugu Mariju i njihovu dvanaestogodišnju kćer Aleksandru, pobili u noći na 8. decembra 1991. Aleksandra Zec imala je samo 12 godina.
Glavaš: Iživljavanje na zarobljenicima
Branimir Glavaš je bio osuđeni ratni zločinac sve dok Ustavni sud pod vođstvom Jasne Omejec nije u januaru 2015. donio presudu kojom se poništava drugostepena pravosnažna presuda i naložio Vrhovnom sudu a ponovno razmatra njegove žalbe, piše “Politika”. Sada mu se opet sudi za ratne zločine.
Tokom hrvatskog Domovinskog rata su snage pod Glavaševom komandom izvršile niz svirepih likvidacija osječkih civila srpske nacionalnosti koje su u hrvatskoj javnosti ostale zapamćene pod nazivima „Slučaj garaža” i „Slučaj selotejp”, podsjeća zagrebački Indeks.
Iza tih prilično, kako se navodi, eufemističkih naziva kriju se stravične priče o tome kako su zarobljene civile tjerali da piju kiselinu iz akumulatora, kako su ih premlaćivali i mučili, kako su mnogi odvedeni u nepoznatom pravcu i zauvijek su nestali, kao i da je bila uobičajena praksa da se zarobljeni civili odvode na obalu Drave sa selotejpom preko usta, gdje su ih ubijali metkom u glavu, a onda njihova tijela bacali u rijeku. Ovaj list navodi i da o tome da su se ta ubistva, odnosno ratni zločini, događali nema nikakvog spora, čak ni sam Glavaš to ne poriče, iako poriče da je za sve to na bilo koji način odgovoran.
(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

„Nije pucanje srpski običaj kao što vas uče budale. Zna se kad se mora pucati.“ Vladika …
VIŠE

Proslavu Dana Republike okarakterisao kao prijetnju i podsticanje na dalje sukobe, pozivajući međunarodnu zajednicu da reaguje. Naser Orić, ratni …
VIŠE

Napisala najljepšu pjesmu o Republici Srpskoj i za nju dobila prvu nagradu na konkursu Republičkog pedagoškog zavoda. Romana Roganović, učenica …
VIŠE

Kako su iz Tehničkog remonta Bratunac obećali, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske za godinu dana dobilo je pet oklopnih …
VIŠE

Novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nastaviće podržavati BiH na evroatlantskome putu kao i tamošnje Hrvate kako bi bili ravnopravni …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je sa delegacijom francuskih parlamentaraca danas dogovorio da …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)