Home Biznis Najavljen 33. po redu projekt „100 najvećih u BiH’’

Najavljen 33. po redu projekt „100 najvećih u BiH’’

0

28.07.2020. / 15:10

SARAJEVO – Pod sloganom „Moramo naprijed’’ najavljen je 33. po redu projekt „100 najvećih u BiH’’, koji tradicionalno organizuju Poslovne novine u suorganizaciji sa Spoljnotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i bonitetnom agencijom LRC Sarajevo.

Na konferenciji za medije održanoj danas u Sarajevu svečano je potpisan i ugovor o generalnom pokroviteljstvu sa EuroExpress brzom poštom Banja Luka, koji će uveliko doprinijeti kvalitetnom kontinuitetu realizacije ovog projekta.

Ugovor su potpisali direktor Poslovnih novina Emil Kučković i generalni direktor EuroExpress brza pošta Banja Luka Marinko Tomić. Tim je povodom naglašeno da nam se, imajući u vidu dešavanja u vezi sa pandemijom koronavirusa, poslovna 2019. godina čini prilično daleka. Ipak, bilo bi nepravedno ne istaći rezultate koji su za mnoge bh. kompanije bili značajno bolji od prethodnih. S druge strane, saznanje i spoznaja realnih poslovnih rezultata 2019. godine su neizostavni u analizi i procjeni budućih kretanja i uticaja na poslovanje kompanija i privrede u cjelini.

Direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Group Emil Kučković je istakao važnost projekta čiji je cilj promocija transparentnog poslovanja, analiza tržišta kroz prizmu najuspješnijih kompanija, isticanje privrednih potencijala i pomoć zemljama u okruženju da razumiju koja su to kretanja koja se događaju na našem tržištu.

“Značajno je i to što svake godine imamo i određeni broj firmi koje su se prvi put rangirale u nekoj od kategorija, a ove godine ih je više od 270. Spomenuo bih da se posebna važnost projekta ‘100 najvećih u BiH’ ogleda u tome što smo u ovim teškim vremenima kada se svjetska ekonomija bori sa posljedicama pandemije koronavirusa uspjeli povezati kompanije i objaviti na stotine uspješnih priča onih čije bi dobre prakse mogle poslužiti kao model poslovanja pod sloganom kampanje – Moramo naprijed”, rekao je Kučković.

Jedna od uspješnih poslovnih priča je i ona iz kompanije Euroexpress brza pošta koja je na ovom tržištu prepoznata i kao društveno odgovorna, a tokom ove krize uspjela je da sačuva preko 700 radnih mjesta širom BiH.

„Izuzetna nam je čast što je EuroExpress brza pošta ove godine generalni pokrovitelj projekta ‘100 najvećih u BiH’. Ponosni smo na petogodišnji partnerski odnos i odličnu saradnju sa Poslovnim novinama. Dugogodišnja tradicija projekta je od velikog značaja za razmjenu iskustava privrednika koji su u svome poslovanju ostvarili zapažene rezultate u Bosni i Hercegovini. U svjetlu aktuelnih promjena izazvanih pandemijom COVID-19, prilikom koje je došlo do velikih oscilacija u poslovanju, naša kompanija je ovu situaciju dočekala spremno i odgovorno. Vodili smo se potrebama korisnika i zahtjevima kriznih štabova, prevashodno ulažući znatne napore u zaštitu zdravlja zaposlenih i stvorili smo uslove za bezbjedno obavljanje poslovnih procesa u svim gradovima i regijama države. Pravovremenim organizacionim procesima preduzeli smo sve potrebne mjere dezinfekcije pošiljaka, službenih prostorija, vozila te sredstava za rad i tako obezbijedili zaštitu zdravlja zaposlenih i naših korisnika” , kazao je generalni direktor “Euroexpress-a” Marinko Tomić.

On je napomenuo da je fundamentalni značaj ovog pokroviteljstva i poruka koju šalju je pouzdanost, kvalitet i sigurnost te, kao kompanija koja je lider u pružanju kurirskih usluga u regionu, podržavaju slogan ovogodišnje manifestacije ‘Moramo naprijed’ prepoznajući u njoj i njihovo poslovno opredjeljenje.

“Kao društveno odgovorna kompanija na vrijeme smo se prilagodili okolnostima u privrednom ambijentu kako bismo sačuvali i omogućili budućnost kompanije i svih zaposlenih. Naglasio bih da smo danas u ovom neizvjesnom periodu više nego ikada ostali dosljedni u pružanju usluga vrhunskog kvaliteta te pomjerili granice u okviru naše djelatnosti i još jednom potvrdili da smo ‘Uvijek ispred'”, istakao je Tomić.

Podpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić prezentovao je preliminarne ukupne rezultate poslovanja kompanija koje su se našle na rang-listama ove godine.

„Preliminarna rangiranja svrstala su 763 firme u različite kategorije, po izvozu, prihodu i dobiti na ljestvice 100 najvećih u BiH. Među njima 452 su iz Federacije BiH, 281 iz Republike Srpske i 30 iz Brčko distrikta. Sve zajedno izvezle su u prošloj godini 5,65 milijardi KM, oprihodovale 30,68 milijardi KM, ali i ostvarile značajnu dobit u iznosu od 1,98 milijardi KM. U protekloj godini ove kompanije zapošljavale su više od 137 hiljada radnika.Najviše rangiranih kompanija dolazi iz Kantona Sarajevo (181) i Banjalučke regije (162), a slijede Tuzlanski kanton (74), Zeničko-dobojski kanton (47) i Srednjobosanski kanton (46)”, kazao je Egrlić.

Važnost projekta koji realiziraju Poslovne novine je u relevantnim podacima koje na osnovu zvaničnih rezultata poslovanja obrađuju analitičari bonitetne agencije LRC, o čemu je na konferenciji govorila direktorica Jadranka Kuljanin.

„LRC je i ove godine prikupio podatke od zvaničnih institucija u BiH i kroz analize obezbijedio uvid u poslovanje bh. tržišta. Kao analitički partner Poslovnih novina omogućili smo i rangiranje kompanija u kategorijama 100 najvećih. Ove godine prvi put imamo podatke kompanija koje posluju na području Brčko distrikta, čime smo konačno objedinili ekonomsku sliku BiH. Najuspješnije sa ovog područja naći će se na rang-listama među 100 najvećih, dok će korisnici naših usluga dobiti cjelovit uvid u tržište, a kroz adekvatne analize moći će odlučivati s kim će sarađivati. O pouzdanosti podataka i analiza koje plasiramo govori i činjenica da 95% bankarskog sektora koristi LRC BIS platformu za pristup podacima. Novost je i da smo jedini u BiH kreirali novu platformu koja pruža dodatne opcije pretrage podataka. Sa agencijom Inkasso koja se bavi profesionalnim upravljanjem potraživanjima i Poslovnim novinama smo formirali grupaciju pod nazivom LRC Group te nastupili van granica BiH. Takođe, LRC je odmah na početku pandemije besplatno na raspolaganje stavio sve naše servise kroz kampanju ‘Zadržimo smirenost, upravljajmo rizikom’. Na taj način jasno smo privrednicima poručili da se na nas mogu osloniti i u najtežim vremenima, a kroz našu novu platformu dodatno smo podigli kvalitet usluga i servisa“, izjavila je direktorica LRC-a.

I ove godine projekt čini višemjesečna kampanja promocije uspješnog dijela privrede BiH, regionalna online panel konferencija, štampanje i promocija specijalnog izdanja Poslovnih novina u kojem će se rangirati najbolje kompanije prema završnim računima iz protekle godine, kao i završna svečanost dodjele priznanja za prvoplasirane kompanije u više kategorija. Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica Projekta, najavila je i da će u sklopu kampanje i u štampanoj publikaciji objaviti specijalni prilog pod nazivom „Gradovi/općine/opštine i biznis” u kojem će se analizirati i rangirati privredni potencijali lokalnih zajednica, a neke od njih će se i posebno predstaviti.

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here