Home Vijesti “NADOKNADITI PROPUŠTENO” Tegeltija ističe Savjet ministara više neće biti mjesto BLOKADE

“NADOKNADITI PROPUŠTENO” Tegeltija ističe Savjet ministara više neće biti mjesto BLOKADE

0

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da Savjet više neće biti mjesto blokade i da sve što bude do njega kao predsjedavajućeg neće ni na koji način blokirati rad ovog tijela, a na sjednicama se neće baviti onim političkim temama koje blokiraju njegov rad.
Tegeltija smatra da je apsolutno bespotrebno izgubljena godina dana na formiranje Savjeta ministara i da je to veliki gubitak svaki put kada godinu dana nema vlasti.
– Utvrđivanje zašto se to dogodilo, takođe bi bilo nepotrebno izgubljeno vrijeme u ovom trenutku, ali je važno da pokušamo na neki način da nadoknadimo to što smo propustili – rekao je Tegeltija. On je naglasio da je novoformirani Savjet ministara neke stvari uspio da završi na kraju godine, ali da to nije dovoljno da bi se stiglo sve ono što je trebalo da uradi.
– Zbog toga u 2020. godini, za razliku od nekih drugih zemalja, nekih drugih vlasti, u BiH nemamo pravo na hodanje, na šetnju, nemamo pravo, ako ne možemo da trčimo, onda možemo barem brzo da hodamo i da dostignemo barem djelić onoga što smo propustili da uradimo u 2019. godini – rekao je on.
On je istakao da će se vrlo brzo testirati da li će se sa formiranjem vlasti doći u situaciju da se rješavaju problemi ili će nova vlast služiti za dalju blokadu. “To će, naravno, zavisiti od nas”, rekao je Tegeltija za “Nezavisne novine”.

On je istakao da je na članovima Savjeta ministara da rade i moraju da shvate da gubitak od godinu dana neće nikad biti nadoknađen ukoliko dozvole da se uđe u blokade.
– Situacija da nešto blokirate je vrlo jednostavna, ali sam nekoliko puta ponovio i liderima političkih partija i partijama koje su predložile svoje kandidate da Savjet ministara mora biti mjesto donošenja odluka i da mora biti barem jedno mjesto koje neće biti blokirano zbog političkih tema. U BiH su uglavnom blokade zbog političkih tema, zbog odnosa sa zemljama u okruženju i tome slično, a onda nakon godinu dana ponovo sjednete za sto i to riješite – rekao je on. Prema njegovim riječima, zbog političkih pitanja ne smiju biti blokirana životna pitanja građana BiH, ne može biti blokirana izgradnja graničnog prelaza LJubovija-Bratunac zbog toga što nema slaganja u vezi s bilo kojim političkim pitanjem ili pitanjem plata zaposlenih u zajedničkim institucijama.
Govoreći o prioritetima rada u naredne tri godine, Tegeltija je podsjetio da je u ekspozeu naveo da će najvažnije biti pitanje ekonomije, bez obzira na to koliko nadležnosti Savjet ministara u tome ima, te pitanje evropskih integracija.
– Shvatiće da ta politička pitanja i nisu toliko važna koliko neko želi u ovom trenutku da ih tako predstavi. I pitanje evropskih integracija za mene nije pitanje jesmo li članica EU ili nismo, nego činjenica da u vezi s tim postoji ogroman stepen saglasnosti društva, da budemo članica EU – rekao je Tegeltija.
Govoreći o inicijativama za promjenom stope PDV-a, Tegeltija je rekao da ima šest do sedam spornih tačaka koje Savjet ministara želi da usaglasi prije svega sa poslovnom zajednicom i vladama entiteta, jer, kako je naglasio, one donose političke odluke po tom pitanju i ne želi da pobjegne od te priče.
– Možemo li u paketu rješavati pitanje PDV-a i doprinosa za socijalno osiguranje i kroz kombinovanje te dvije mjere stvoriti pretpostavku da se povećaju plate zaposlenih i u privatnom i u javnom sektoru, jer za nas je jako važno da dođe do rasta plata u 2020. godini. Želimo da zakon o PDV-u o kojem se toliko priča bude usaglašen i da takav ide u proceduru Savjeta ministara, a ne da trošimo nekoliko mjeseci na ubjeđivanje, na predlaganje amandmana jedne pa druge partije, pa onda uslovljavanja – naveo je on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Srpske demokratske stranke, Mirko Šarović prisustovao je sjednici Gradskog odbora SDS Doboj i tom prilikom razgovarao sa rukovodstvom …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da BiH treba da ima diferenciranu stopu PDV-a, što znači da za osnovne životne …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku svim građanima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i BiH povodom nove 2020. …
VIŠE

Ukupno devet optuženih, nekadašnjih pripadnika Armije RBiH i HVO sa područja Brčkog optuženi su za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 …
VIŠE

Još samo fali seks u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pa da dotaknemo dno parlamentarizma, rekao je za Srpskainfo politikolog Nebojša Tojagić …
VIŠE

„Opozicija je u stalnom stresu i u stalnoj izbornoj kampanji.“ Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)