Home Vijesti Nabavka vozila za bolnice i pošte TRAJE PET PUTA DUŽE nego za...

Nabavka vozila za bolnice i pošte TRAJE PET PUTA DUŽE nego za političare

0

Tenderi za nabavku službenih limuzina mahom su završeni na vrijeme, dok su oni u kojima se nabavljaju vozila hitne pomoći ili neke druga auta za radnike otvoreni duže od godinu dana.

Rijetko se kada može desiti da ministar ili direktor nekog preduzeća mjesecima čeka ponuđača na tenderu ili da godinu dana ne kupi automobili koji je naumio.

Ako zavirimo u tendere koji su ostali otvoreni i poslije roka vidimo da se uglavnom radi u skuterima, kombi vozilima, vozilima hitne pomoći ili onim za potrebe vatrogasaca.

Ako pogledamo vozni park kojim se služe radnici vidjećemo oštećena vozila stara decenijama, na koja se često žale i sami radnici, međutim, nabavka novih je jako spora.

Tako, na primjer, opština Stanari još ima otvoren tender za nabavku sanitatskog vozila, iako je rok za prijave istekao u septembru prošle godine, a višenamjensko vozilo za vanjsko održavanje u zimskom periodu nije nabavila ni Federalna uprava civilne zaštite, iako je rok istekao u novembru. Primjera je u nedogled.

Mujkić: U pitanju su prioriteti

Novinar BIRN-a BiH Semir Mujkić, na osnovu dugogodišnjeg iskustva u praćenju javnih nabavki, kaže da se ovdje radi o prioritetima.

– Čini mi se da su više posvećeni nabavku službenih limuzina i da imaju više želje da se ti tenderi završe. Zna se da će oni to koristiti pa se tome više posvete, a tome doprinosi i to da se na te tendere prijavi samo po jedna kompanija, čime su izbjegnute žalbe i slične procedure – objasnio je Mujkić.

Dodaje da se za razliku od službenih limuzina, za nabavku drugih vozila prijavi mnogo više preduzeća, konkurencija je veća, tako da ostaje prostora i sa žalbe.

– Kod drugih vozila tržište nije tako jasno podijeljeno kao kada su u pitanju službene limuzine. Moguće je da zbog više prijava i više žalbi ti tenderi dugo traju. Međutim, kada se sve sabere i oduzme, može se reći da se ovde radi o prioritetima, odnosno, službene limuzine su im važnije – rekao je Mujkić.

Godina dana žalbi

Mujkić navodi primjer jednog od tendere kupovine vatrogasnog vozila, u kome su samo žalbe trajale čitavu godinu dana. Međutim, kaže da pored svih procedura i stvari koji koče nabavku vozila, jasno vidi da se radi o prioritetima direktora, odnosno funkcionera.

– Tenderi za kupovinu službenih limuzina imaju mnogo više nepravilnosti nego tenteri za nabavku vozila hitne pomoći ili slično. Jasno se vidi da ministar ili neki funkcioner našao neki automobil koji se njemu sviđa i želi da ga kupi, i to može da se vidi čim pogledate tender – rekao je Mujkić.

Objašnjava da se tenderi za nabavku vozila za funkcionere prave na principu želja, a ne potreba, dok se oni za kupovinu vozila za vatrogasce, vozila hitne pomoći prave na osnovu potreba, a ne želja, te da traju mnogo duže.

Korajlićeva: Direktori znaju šta hoće

Na koji sve način se može izbjeći zakon da bi se nabavio željeni tip automobila najbolje znaju u Transparensi internešnelu BiH. Oni godinama prate tendere i objavljuju objavljuju sumnjive podatke.

– Specifičnost tenedera za nabavku službenih motornih vozila je upravo to što se već u tenderu navode posebne specifikacije i što oni koji kupuju već znaju šta hoće. Zbog toga ti tenderi kraće traju, odnosno, nađu dobavljača na vrijeme – objašnjava Ivana Korajlić iz TI BiH, dodajući da se oni koji kupuju vozila već unaprijed dogovore sa kojom će firmom skolopiti ugovor.

– Oni tendersku dokumentaciju isplaniraju i dogovore do najsitinijeg detalja tako da se na tender obično može prijaviti samo jedna firma, jer se ide do krajnjih granica definisanja uslova, čak navedu i to koliko mora biti parking mjesta ispred servisa – objasnila je Korajlićeva.

Srpska Info

avatar
  Pretplati se  
Notify of