Home Biznis Na kraju serije Sud BiH odbija tužbu „Autoputeva Srpske“ 

Na kraju serije Sud BiH odbija tužbu „Autoputeva Srpske“ 

0

15.10.2021. / 16:54

SARAJEVO, BANJALUKA – Sud Bosne i Hercegovine odbio je tužbu „Autoputeva Republike Srpske“ protiv Kancelarije za razmatranje žalbi BiH zbog poništavanja tenderske dokumentacije za nabavku za održavanje autoputa „Prnjavor-Doboj“, čime je završena trakavice u petogodišnoj borbi najvećih građevinaraca za ovaj unosan posao.

FOTO: Capital.ba

Naime, jednu u nizu žalbi preduzeća „MG Mind“ iz Mrkonjić Grada Kancelarija je usvojila, te krajem prošle godine poništila tender “Autoputeva”, te nabavku vratila na ponovni postupak. 

Zbog ovakve odluke „Autputevi“ podnose tužbu protiv Kancelarije, ali je Sud BiH istu odbio. 

Sud je utvrdio da je Kancelarija pravilno odlučila kada je uvažila žalbu, te podsjetio „Autoputeve“ da omogućavanje aktivne i pravične konkurencije, među potencijalnim dobavljačima uz ostvarivanje jednakog tretmana nediskriminacijei transparentnosti, moraju biti vodilja pri svakom postupku javnih nabavki. 

Takođe, Odluku „Autoputeva“ da u jednom trenutku otkažu postupak javne nabavke Sud naziva neopravdanim.

„Ovakvo postupanje ugovornog organa je nezakonito jer ostavlja mogućnost proizvoljnog i voluntarističkog određivanja razloga za poništenje postupka, bilo kada i u bilo kojoj fazi“, istaknuto je u obrazloženju Presude. 

Podsjetimo saga o održavanju dionice autoputa “Prnjavor-Doboj” duga je više od pet godina, odnosno izbor najpovoljnijeg ponuđača za tu nabavku trajao je više od pola decenije i to zbog niza žalbi, poništavanja odluka, postupaka, te sudskih sporova. 

Na kraju je, kao najpovoljniji ponuđač krajem februara ove godine izabrano preduzeće „MG Mind“iz Mrkonjić Grada. 

Radi se o tenderu koji je raspisan 2016. godine i kojim je obuhvaćeno redovno i zimsko održavanje dionice autoputa Prnjavor – Doboj, a koji su obilježile brojne žalbe nezadovoljnih ponuđača, kao i sudske presude.

Bitka najvećih građevinara

Kako je CAPITAL ranije pisao, na tender su se tada, prije pet godina osim „MG Minda“, prijavili i „Integral inženjering“, grupa ponuđača „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“, te „Mrkonjićputevi“.

Da je u pitanju postupak nabavke u kojem se jako teško snaći, govore i podaci da je ugovor prvobitno dodijeljen grupi „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“ jer su dostavili najnižu ponudu. 

Na tu odluku „Mrkonjićputevi“ ulažu žalbu, koju je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH usvojila, a „Autoputevi“ u oktobru 2016. posao dodjeljuju „MG Mindu“, koji je u vlasništvu Mladena Milanovića Kaje, kao i „Mrkonjićputevi“.

Uslijedila je žalba „Prijedorputeva“ i „Kozaraputeva“ koju je Kancelarija za razmatranje žalbi, takođe, prihvatila.

„Autoputevi“ u aprilu 2017. posao ponovo dodjeljuju „MG Mindu“, ali slijedi nova žalba „Prijedorputeva“ i „Kozaraputeva“, koja je ponovo usvojena, nakon čega „Autoputevi“ poništavaju tender uz obrazloženje da „tenderskom dokumentacijom nisu jasno i precizno definisani uslovi u pogledu tehničke i profesionalne sposobnosti ponuđača usljed čega nije moguće izvršiti pravilnu ocjenu dostavljenih ponuda“.

Na tu odluku ponovo se žali „MG Mind“, Kancelarija za razmatranje žalbi usvaja i poništava odluku „Autoputeva“ o poništenju javne nabavke, ali i tendersku dokumentaciju.

Nezadovoljan ovakvom odlukom Kancelarije za razmatranje žalbi, „MG Mind“ je pokrenuo upravni spor, a Sud BiH je početkom 2019. godine usvojio tužbu i postupak vratio Kancelariji.

Novom odlukom Kancelarija je prihvatila žalbu „MG Minda“ i poništila odluku „Autoputeva“ o poništenju tendera te sve njihove naredne akte.

Ni to rješenje ne odgovara „MG Mindu“ koji pokreće i dobija novi upravni spor protiv rješenja Kancelarije, kojoj je sud ponovo naložio da donese novo rješenje.

Krajem prošle godine Kancelarija donosi novo rješenje kojim se poništava samo odluka „Autoputeva“ o poništenju tendera i predmet vraća na ponovni postupak.

Upravo to je prethodilo tužbi „Autoputeva“ protiv Kancelarije koja je u konačnici odbijena. 

CAPITAL: Bojana Ninković

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here