Home Region NA KOSOVO STIŽE 500 ALBANSKIH VOJNIKA: Šetnja Sjevernom Mitrovicom uznemirila Srbe

NA KOSOVO STIŽE 500 ALBANSKIH VOJNIKA: Šetnja Sjevernom Mitrovicom uznemirila Srbe

0

Kontingent vojnika iz Albanije koji bi trebalo da bude upućen na Kosovo i Metohiju brojaće između 300 i 500 vojnika.

Prema diplomatskim izvorima iz Prištine, politička odluka u NATO je donijeta, međutim operativna – nije. To praktično znači, da je još uvijek otvoreno pitanje kada će i u koji dio KiM biti upućeni pripadnici NATO iz Albanije. I dok se čeka operativna odluka, koja bi značila i zeleno svjetlo za upućivanje albanskih vojnika na Kosovo, nekoliko njih se prije dva dana prošetalo glavnom ulicom Sjeverne Mitrovice. Grupu su mahom činili pripadnici Kfora iz evropskih zemalja. Srpski izvori sa KiM prenose za Blic da su, međutim, u grupi bili i vojnici u uniformama sa crnogorskom zastavom.

– Jedna od ideja i jeste da albanski vojnici koji bi bili u sastavu Kfora na Kosovu budu zajedno sa vojnicima iz Crne Gore. Prema procjenama, prisustvo Crnogoraca bi ublažilo mogući negativan odnos prema albanskim vojnicima. Crnogorci treba da amortizuju moguće neprijateljstvo prema vojnicima iz Albanije – kaže diplomatski izvor.

Vojnici NATO iz Albanije, koji trenutno borave na KiM, učestvuju na vježbama i njihov precizan broj se krije. U Prištini su, međutim, već duže vrijeme dva operativca iz Crne Gore. U sjedištu NATO u Briselu, jednostavno rečeno, mnogo toga se krije i ne saopštava vlastima u Srbiji. Među brojnim razlozima nije samo činjenica da Srbija nije članica, već i zbog bliskosti sa Rusijom. Politička odluka o upućivanju kontingenta albanske vojske na KiM nije saopštena kada je i donijeta. Takođe, Alijansa se preselila u novu zgradu, a predstavnici Srbije, koja je u “Partnerstvu za mir”, ostali su u staroj zgradi.

Kfor je preksinoć, po odlasku albanskih vojnika sa sjevera KiM, saopštio da to nije bila provokacija, već izviđačka aktivnost grupe oficira NATO u pratnji Kfora i da nema razloga za uznemirenje.

– Ovo nije provokacija, već zajednička aktivnost NATO, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga da iznenade jer je Albanija član NATO već deset godina. Osim toga, trebalo bi da bude poznato da Albanija takođe doprinosi misiji Kfora – navode u NATO.

– U stvarnosti nema razloga za brigu niti straha od bilo čega – navodi Kfor.

U saopštenju se ističe da Kfor nastavlja da bude nepristrasno posvećen svom mandatu datom od UN kako bi zaštitio sve ljude na Kosovu: “Svi se moraju osjećati bezbjednije kada Kfor sprovodi vježbe i kreće se po Kosovu”.

Neobično uputstvo

Dok Kfor navodi da se na sjeveru izaziva neosnovana zabrinutost među stanovništvom i poručuje da je situacija na sjeveru, kao i širom Kosova, “apsolutno pod kontrolom i da nema nikakvih naznaka ili dokaza o mogućim nemirima ili nasilju”, Njemačka i Britanija izdale su neobično upustvo.

Ambasada Velike Britanije u Prištini i njemačko Ministarstvo spoljnih poslova savjetovali su svojim građanima da ne putuju na Kosovo i da izbjegavaju putovanja u opštine na sjeveru osim kada je to neophodno.

Kriminalizacija sjevera

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocijenio je juče da je upozorenje britanskih vlasti građanima da nije bezbjedno putovati na sejver Kosova “nastavak kriminalizacije sjevera Kosova” i istovremeno zapitao “koji to njihovi građani uopšte putuju na tu lokaciju”. Dačić je rekao i da nije Srbija kriva za usporavanje dijaloga o Kosovu, već su za to krive takse koje je Haradinaj uveo.

Reagujući na izjavu potpredsjednika kosovske vlade Hodžaja da bi trebalo formirati “antisrpski pakt”, Dačić je rekao da misli da se Hodžaj pokajao i dodao da je “njihova odlika bila da ćute i rade, i sad svi to moraju da demantuju jer svi zvanično pričaju da žele dobre odnose sa Srbijom”. Ministar spoljnih poslova ponudio je i da ponese papire u Varšavu kako bi Bedžetu Pacoliju pokazao koliko je zemalja povuklo priznanje Kosova.

Blic

avatar
  Pretplati se  
Notify of