Home Magazin Na današnji dan, prije 45 godina, odjeknulo je prvo TATATATIRA!

Na današnji dan, prije 45 godina, odjeknulo je prvo TATATATIRA!

0

BEOGRAD – Prva epizoda omiljene dječje emisije generacije Jugoslovena, a zaslugom Jutjuba i njihove djece, “Kocka, kocka, kockica” počela je sa emitovanjem na današnji dan, 28. novembra 1974. godine.

Branko i drugari “Tatatatirci” ubrzo su postali sastavni dio života svakog mališana i mahom zbog toga svima je ostala kao najljepše sjećanje na bezbrižne, predškolske dane.

Kada je te daleke 1974. godine Branko Milićević pristao da bude glavni glumac, odnosno voditelj edukativne emisije Televizije Beograd “Kocka, kocka, kockica” nije sigurno sanjao da će je snimati narednih 20 godina, pa ni da će po njoj i dobiti nadimak po kojem je danas svima poznat – Kockica.

Tim koji su činili Ljubiša Bogićević i scenarista Ljubiša Đokić pripremao se godinu dana za snimanje, a nakon 10 epizoda, čije je trajenje bilo oko pola sata, na mjesto urednice dolazi Biserka Pejović, koja se na tom mjestu zadržala sve do 1994. godine.

Svaka emisija je bila priča, a može se reći i svijet za sebe, pošto su nas Branko i “Tatatatirci” učili o svijetu oko nas, ali i o svim onim životnim stvarima koje su nam na samo naizgled dječji način približavali. Bilo da se nalaze u prirodi, u učionici, laboratoriji, da pričaju o zagađenju prirode, o ishrani, zdravlju, Branko i drugari su nam objašnjavali zašto je važno da radimo neko stvari poput pranja zuba ili jedenja spanaća.

Kroz emisiju su prošle brojne slavne ličnosti iz svijeta umjetnosti, muzike i filma, ali i nekoliko hiljada mališana, kako iz Beograda, tako i sa područja čitave tadašnje Jugoslavije.

Posljednja put se poznata špica “U svijetu postoji jedno carstvo”, koja je postala i neki vid himne mališana, pojavila se na televizijskim ekranima 1994. godine. Iako je 2005. ponovo započeto snimanje, emisija nije ponovila pređašnji staž u emitovanju, te je njeno prikazivanje iste godine prekinuto.

(Blic)

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of