Home Biznis MMF odobrio 74 miliona evra pomoći Crnoj Gori

MMF odobrio 74 miliona evra pomoći Crnoj Gori

0

25.06.2020. / 16:34

PODGORICA – MMF ocjenjuje da će crnogorskoj ekonomiji trebati nekoliko godina da se potpuno oporavi i vrati na nivo prije pandemije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Crnoj Gori 74 miliona evra kao mjeru podrške javnim financijama, uz ocjenu da će crnogorskoj ekonomiji biti potrebno nekoliko godina da se potpuno oporavi i vrati na nivo prije pandemije korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bankar.me.

Iz MMF-a navode da je pandemija oslabila ekonomske izglede u Crnoj Gori te da se očekuje da će BDP ove godine pasti za gotovo devet odsto, ali i da se očekuje da će BDP u 2021. porasti za 5,2 odsto.

Globalni šok teško pogodio ekonomiju

Globalni šok izazvan korona virusom, navode u MMF-u, teško je pogodio crnogorsku ekonomiju i stvorio hitne potrebe za finansiranje platne bilance, a vlasti su brzim i odlučnim reakcijama spriječile širenje epidemije, što je omogućilo relativno brzo ponovno otvaranje ekonomije.

“Ipak, imajući u vidu nesigurnosti kada je u pitanju oporavak turizma na globalnoj razini, crnogorskoj ekonomiji može biti potrebno nekoliko godina da se potpuno oporavi i vrati u stanje prije pandemije”, naveli su iz MMF-a, kako prenosi Tanjug.

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of