Home Biznis „Mittal“ priznao utaju 6,4 miliona KM poreza

„Mittal“ priznao utaju 6,4 miliona KM poreza

0

05.06.2020. / 16:35

BANJALUKA – „Arcelor Mittal Prijedor“ priznao je utaju poreza transfernim cijenama i sve utvrđene obaveze platio Poreskoj upravi Republike Srpske (PURS). Kompletna dokumentacija u tom predmetu utaje poreza dostavljena je Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, otkriva CAPITAL.

Naime, Studija transfernih cijena „Arcelor Mittala“, čiju je izradu naručila PURS, završena je krajem prošle godine i pokazala je da je „Mittal“ imao transferne cijene sa dvije povezane firme, koje ne odgovaraju tržišnim, čime je Budžet RS oštećen za više od 3,3 miliona maraka.

U međuvremenu su izračunate i kamate, pa je dug „Mittala“ porastao na 6,4 miliona maraka.

To su za CAPITAL potvrdili i u Poreskoj upravi koja je, nakon što je ustanovljeno da transferne cijene ne odgovaraju tržišnim, kontrolom utvrdila da obračunati porez na dobit za period 2010-2013. godina iznosi ukupno 6,4 miliona KM sa kamatama.

„Ove obaveze su naložene sa dva rješenja. Poreski obveznik „Arcelor Mital Prijedor“ nije uložio žalbu i u potpunosti je izmirio ove rješenjima naložene poreske obaveze“, istakli su u PURS.

Potvrdili su da je „Poreska uprava Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, koje radi pod nadzorom nadležnog tužilaštva, dostavila zapisnike, rješenja i pomenutu Studiju transfernih cijena `Arcelor Mittal Prijedor`“.

Da PURS provjerava 270 miliona sumnjivih transakcija “Arcelor Mittala” CAPITAL je objavio u julu prošle godine.

Analizirana dokumentacija o transfernim cijenama „Arcelor Mittala“ za period 2010-2013. godina pokazala je da je ta kompanija imala transferne cijene koje ne odgovaraju tržišnim sa kompanijama „Arcelor Mittal“ Zenica i „Arcelor Mittal Sourcing“.

Priča u vezi sa transfernim cijenama u „Arcelor Mittalu“ traje već nekoliko godina. Prvo rješenje Poreske uprave RS, kojim je utvrđeno da je prijedorska kompanija na osnovu transfernih cijena utajila oko 50 miliona KM, a koje je potvrdilo i Ministarstvo finansija, poništio je sud 2016. godine i sve vratio na početak.

U ponovljenoj kontroli Poreska uprava 2018. godine je utvrdila da „Mittal“ treba Srpskoj da plati 49 miliona KM, na što se ova firma ponovo žalila Ministarstvu finansija. Žalba je čuvana u ladici Ministarstva, a prema nezvaničnim informacijama, sve zbog zahtjeva Marka Pavića koji je više puta otvoreno štitio interese “Mittala”.

U međuvremenu je odlučeno da se uradi Studija transfernih cijena od strane nezavisne konsultantske kuće.

Istovremeno sa povlačenjem Marka Pavića sa pozicije predsjednika DNS-a Studija je završena, nakon čega “Mittal” plaća obaveze, značajno manje od prvobitno utvrđenih od strane PURS.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here