Home Biznis Mišić: Položaj radnika izuzetno težak

Mišić: Položaj radnika izuzetno težak

0

29.04.2023. / 16:00

BANJALUKA – Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ocijenila je povodom Međunarodnog praznika rada – 1. maja da je položaj radnika u Srpskoj izuzetno težak, opterećen nekorektnim odnosom značajnog broja poslodavaca kada je riječ o zaradama i uslovima na radu, zbog čega napuštaju ove prostore i traže mjesto gdje mogu da pristojno žive od svog rada.

FOTO: Nezavisne novine

“Poslodavci neće, ne žele i nemaju sluha da razumiju da njihovog profita i kapitala nema bez radnika i to, prije svega, domaćih radnika. Njihova kuknjava da nedostaje radne snage nije istinita, oni kukaju za jeftinom radnom snagom”, konstatovala je Mišićeva.

Mišićeva je navela da je u Srpskoj prijavljeno više od četiri milijarde KM ostvarene dobiti prošle godine, ali tvrdi da isto toliko ima dobiti koja nije prijavljena, odnosno ostvarena je u sivoj zoni.

“Sa druge strane, radnici imaju platu od koje ne mogu pristojno da žive. Oko 62 odsto radnika u Republici Srpskoj ne može da dobaci do prosječne plate koja je niska i iznosi 1.258 KM. To su radnici koji rade u realnom sektoru i zaradili su te četiri milijarde KM dobiti poslodavcima, a živjeli su od plate koja ne može pokriti dio potrošačke korpe”, rekla je Mišićeva.

Prema njenim riječima, sindikat vodi tešku bitku sa socijalnim partnerima kada je riječ o poboljšanju položaja radnika u Srpskoj.

Ona je naglasila da je poslovanje u sivoj zoni i isplata plata u kovertama gorući problem sa kojim se suočavaju skoro sve zemlje, ali je veoma izražen u BiH.

Mišićeva je dodala da bi obračunavanje Vlade Srpske sa sivom zonom rezultiralo smanjenjem pljačke budžeta, fondova i radnika.

Ona je najavila da će Savez sindikata tradicionalno na 1. maj – Međunarodni praznik rada održati protestono okupljanje, a prethodno će ugostiti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijela Egića kojeg će još jednom upoznati sa svojim zahtjevima. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)