Home Biznis Mišić: Nada da će biti usaglašen iznos najniže plate

Mišić: Nada da će biti usaglašen iznos najniže plate

0

BANJALUKA, Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izrazila je nadu da će Ekonomsko-socijalni savjet Srpske danas usaglasiti prijedlog odluke o iznosu najniže plate u Republici za iduću godinu.

Mišićeva je novinarima u Banjaluci, u pauzi sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta, rekla da je zahtjev sindikata da najniža plata u Srpskoj od 1. januara bude 550 KM, a da u prvom kvartalu budu stvoreni uslovi da iznosi 600 KM.

“U Republici Srpskoj trenutno radi 266.320 radnika, od kojih 131.074 ili 49 odsto ne može zaraditi ni za hranu, dok 174.147 ili 65 odsto prima platu nižu od prosječne. U Srpskoj 35.774 radnika prima platu 450 KM i manje, a od 451 do 600 KM dobija 70.263 radnika”, precizirala je Mišićeva.

Ona je navela da realni sektor u Srpskoj ne stoji loše, da je ostvarena zapažena dobit i da je Vlada Srpske pozitivno djelovala prema poslovnoj zajednici, kao i da su doneseni zakoni koji rasterećuju realni sektor, ali se, ipak, malo poslodavaca u Srpskoj odlučuje da poveća plate.

Mišićeva je podsjetila da je obaveza Vlade Republike Srpske da bude zakazana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske o iznosu najniže plate, te da je ukoliko ne bude dogovora Vlada obavezna da sama utvrdi njen iznos.

“Vrijeme nam curi, u pripremi je budžet za narednu godinu, ekonomske reforme i moramo imati utvrđen iznos najniže plate”, napomenula je Mišićeva.

Nakon sjednice iz Saveza sindikata biće objavljeno saopštenje. Srna

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of