Home Vijesti MIR I SIGURNOST NA PRVOM MJESTU Vulin: Srpska je najvažniji spoljnopolitički prioritet...

MIR I SIGURNOST NA PRVOM MJESTU Vulin: Srpska je najvažniji spoljnopolitički prioritet Srbije

0

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je Republika Srpska najvažniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija učiniti sve da Srpska i Srbi bez obzira na to gdje žive budu mirni i sigurni.
– Svako kome je stalo do mira obradovaće se jačanju Vojske Srbije. Ratovi na Balkanu počinjali su tako što su napadani Srbi koji žive van granica Srbije – rekao je Vulin večeras za ATV.
Prema njegovim riječima, kada imate snažnu srpsku vojsku i državu nikome neće pasti na pamet da pokuša da promijeni način života Srbima koji žive van Srbije, a onda će biti i mira.
– To važi i za Republiku Srpsku koja je naš najvažniji spoljnopolitički prioritet i učinićemo sve da ona i Srbi bez obzira na to gde žive budu mirni i sigurni – poručio je Vulin.
Kada je riječ o odnosima Srbije i Rusije, Vulin je rekao da dvije države imaju najbliže moguće odnose.
– To je strateško partnerstvo i to su odnosi budućnosti. Rusija računa na Srbiju i Srbija računa na Rusiju. Rusija na svim međunarodnim forumima veoma glasno brani i zastupa ne samo stav Srbije, već i Srba i tu mislim i na Republiku Srpsku. Ti odnosi podrazumevaju i snažnu ekonomsku i vojno-tehničku saradnju – istakao je Vulin.

Vulin je rekao da je Srbija opredijeljena za politiku vojne neutralnosti i da čvrsto vjeruje da je to najteža, ispravna, najbolja moguća i najčasnija politika.
– Kada ste dio bilo kojeg vojnog saveza, pa i NATO, vi se suočavate da dobijete naređenje da uradite ono što su neki drugi radili na štetu našem narodu. Srbija je odlučila, a vjerujem da su i Srbi odlučili da nikada ne čine zlo koje je činjeno njima – pojasnio je ministar odbrane Srbije.
Vulin je podsjetio da je Dejtonskim sporazumom predviđeno da Srbija ima ne samo specijalne i paralelne odnose sa Republikom Srpskom, već da je i garant tog sporazuma.
– Dejtonski sporazum je napravio BiH. Ako je Srbija garant tog sporazuma, onda smo mi garant i BiH. Mi ćemo sve učiniti da se naša dobrosusjedska saradnja razvija. Mi garantujemo teritorijalni integritet BiH, ali Republika Srpska u skladu sa Dejtonskim sporazumom mora da ima sve svoje nadležnosti. Ništa što ne dogovore tri naroda i dva entiteta za Srbiju nije validno – istakao je Vulin.
Vulin je naveo da blokada formiranja vlasti na nivou BiH nije dobra za sve građane u BiH, ali da to pokazuje da, kada se poštuje Dejtonski sporazum, Republika Srpska funkcioniše.
Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Vulin je rekao da je pokušaj formiranja “velike Albanije” najveći bezbjednosni rizik na prostoru Balkanu, baš kao što je i formiranje takozvane “vojske Kosova” sredstvo da se stvori velika Albanija i da se ugrozi bezbjednost čitavog regiona.
– Međunarodna zajednica je odgovorna za to. Srbija je spremna da zaštiti sve Srbe gdje god da žive – zaključio je Vulin.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Dok god plata političara bude 8 puta veća od prosječne plate građana ili 18 puta veća od prosečne penzije, građani i političari živjeće u …
VIŠE

Produžavanje pritvora grupi Srba koji su uhapšeni u maju ove godine prilikom upada takozvanih kosovskih specijalaca na sjever Kosova i Metohije …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti predloženo da …
VIŠE

Ubijeni i oteti novinari na Kosovu informisali su javnost suprotno onome što je željela Demokratska partija Kosova (DPK). Ukoliko nisu odustajali …
VIŠE

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da kontratužba Federacije BiH (FBiH) Sudu BiH protiv Srpske u procesu koji se odnosi …
VIŠE

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je sada red na međunarodnoj zajednici da pokaže da je kredibilan partner i učini sve da se …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)