Home Biznis Ministri energetike EU neusaglašeni oko cijene ruskog gasa

Ministri energetike EU neusaglašeni oko cijene ruskog gasa

0

10.09.2022. / 15:05

BRISEL – Ministri energetike zemalja Evropske unije ostali su podijeljeni u vezi prijedloga Evropske komisije da se ograniči cijena uvoza ruskog gasa.

Foto: Pixabay

Oni su iskazali široku podršku za mjere koje bi spriječile da dobavljači električne energije zapadnu u nelikvidnost.

Države članice koje se protive prijedlogu predsjednice EK Ursule fon der Lajen da se ograničenje primijeni isključivo na uvoz ruskog gasa uključuju Italiju, Poljsku i Grčku, kao i Belgiju, dok svoj pristanak nisu dale ni Njemačka i Francuska.

Izostanak konsenzusa o gornjoj granici cijene ruskog gasa znači da se tim pitanjem ministri, okupljeni na hitnom sastanku, neće dugo baviti i da će pokušati da se dogovore o ostalim mjerama za pomoć domaćinstvima i kompanijama u uslovima energetske krize.

Najmanje 10 zemalja EU opire se ideji o uvođenju gornje granice cijene gasa za sve dobavljače, a neke vlade upozoravaju da bi izdvajanje Rusije moglo da podstakne Moskvu da u potpunosti prekine snabdijevanje Evrope gasom, prenosi Financial Times, dodajući da su Mađarska, Austrija i Holandija skeptične i prema ograničenju cijene za sve dobavljače.

Prijjedlog EK o ograničavanju cijena ruskog gasa do sada nije uspeo da dobije podršku većine zemalja, dok je Rusija zaprijetila da će u potpunosti prekinuti preostali dotok gasa, ukoliko EU bude donijela takvu mjeru. Baltičke države su podržale ideju, navodeći da bi to oduzelo Moskvi sredstva za finansiranje rata u Ukrajini.

„Rusija je rekla, ako želite naš gas, ukinite sankcije. To je ucjena. Ne možemo da odstupimo, moramo da budemo ujedinjeni, moramo da imamo političku volju da pomognemo Ukrajini da pobijedi“, navela je estonska ministarka za ekonomska pitanja Rina Sikut, prenosi Reuters, dodajući da je ministarsko zasjedanje počelo minutom ćutanja u čast preminule engleske kraljice Elizabete Druge.

S druge strane, Mađarska je među zemljama koje se protive prijedlogu.

„Ako bi se ograničenje cijena uvelo isključivo na ruski gas, to bi očigledno dovelo do trenutnog prekida isporuka ruskog gasa. Nije potrebno da imate Nobelovu nagradu da biste to razumjeli“, rekao je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Belgijski ministar energetike Tin Van der Straten (Tinne Van der Straeten) rekao je da vlada njegove zemlje neće podržati plan EK da nametne ograničenje cijena, posebno na uvoz gasa iz Rusije.

„Ograničenje cijene samo za ruski gas je čisto politički cilj. Ne vidim vrijednost toga. Nećemo pristati na to“, izjavio je belgijski ministar, prenosi Politico.

Berlin je naveo da je „skeptičan“ u vezi sa ograničenjem cijene ruskog gasa, a njemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da ministri EU treba da daju Brisleu zeleno svjetlo za pripremu zakona koji će odvojiti cijenu gasa od cijene koju potrošači plaćaju za struju iz drugih izvora energije.

Prema predlogu EK, cijena bi bila ograničena na 200 evra za megavat-čas (MWh). To bi važilo za vjetrogeneratore, nuklearne i termo elektrane na ugalj.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)