Home Biznis Ministar zdravlja Srpske primjedbe revizora smatra neosnovanim

Ministar zdravlja Srpske primjedbe revizora smatra neosnovanim

0

22.05.2021. / 13:27

BANJALUKA – Nakon što je portal CAPITAL objavio da su republički revizori utvrdili da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pogrešno knjižilo određene troškove, iz tog Ministarstva saopšeno je da su primjedbe revizora neosnovane. Pravdaju se da su sve knjižili kako treba, dok se na zamjerke revizije u vezi sa nezakonitim nabavkama ne osvrću.

Foto: Vlada RS

CAPITAL je objavio juče da je Ministarstvo, kojim rukovodi Alen Šeranić, pogrešno knjižilo troškove, a nabavke sprovodilo mimo zakona, što su utvrdili u Glavnoj službi za reviziju javnog sektora Republike Srpske.

“Neosnovana je primjedba Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske na evidentiranje u računovodstvu sredstava za vakcine iz Kovaks mehanizma o čemu je nedvosmisleno obavijestilo i revizore u dostavljenim komentarima na nacrt navedenog izvještaja”, saopštilo je Ministarstvo, prenijela je Srna.

Ministarstvo je saopštilo da je iskazivanje 6.841.006 KM uplaćenih za nabavku vakcina putem Kovaks mehanizma na poziciji grantova, rezultat obaveze koju su imali Vlada i Ministarstvo zdravlja kao posrednik – da obezbijedi sredstva na poseban podračun Ministarstva civilnih poslova, kao potpisnika Ugovora o nabavci vakcina sa upraviteljem mehanizma Kovaks radi ispunjavanja finansijskih uslova za nabavku vakcina.

U saopštenju se navodi da ova obaveza Vlade Srpske proističe iz Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi nabavke vakcine putem Kovaks mehanizma.

Ministarstvo podsjeća da je Vlada Srpske putem ovlaštenog potpisnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite 15. septembra 2020. godine potpisala ovaj Sporazum uz potpisnike Savjet ministara BiH, zastupan po Ministarstvu civilnih poslova, Vlada FBiH, zastupana po Federalnom Ministarstvu zdravstva i Vlada Brčko distrikta, zastupana po Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge Distrikta.

“S obzirom na činjenicu da Ministarstvo zdravlja nije u ovom slučaju vršilo plaćanje na račun dobavljača, a uzimajuću u obzir i pomenuti Sporazum, stav ovog Ministarstva je da se ta sredstva ne mogu iskazati na poziciji avansa i da je primjedba Glavne službe za reviziju na evidentiranje u računovodstvu neosnovana, o čemu je nedvosmisleno obavijestilo i revizore u dostavljenim komentarima na nacrt pomenutog izvještaja”, navodi se u saopštenju.

Istom prilikom je Ministarstvo obavijestilo revizore i da je o pitanju osporenog evidentiranja doznaka iz socijalne zaštite u iznosu od 130.250 KM donijelo Rješenje o dodjeli novčanih sredstava ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Vlada, za mjesec decembar 2020. godine u iznosu od 130.250 KM, ali da ga je poništilo nakon što je uočeno da njegovo izvršenje nije moguće, jer nema dovoljno finanisijskih sredstava.

Iz Ministarstva su naveli da su to rješenje poništili u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

“Time se poništavaju i sve pravne posljedice koje je takvo rješenje proizvelo, dok je u rješenju o poništavanju navedeno da se odnosi na obračunski period 2020. godine. S obzirom na to da navedena sredstva nisu doznačena, ona nisu ni evidentirana u rashodima za navedeni period”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo se nije oglasilo o drugim nalazima revizora, a koje je CAPITAL prenio. Naime, revizori su ispitali 11 postupaka javnih nabavki vrijednosti 131.671 KM, a koje je Ministarstvo lani provelo.

Ministarstvo je, navodi revizor, provelo više postupaka javnih nabavki koje se odnose na nabavku potrošnog materijala za računarsku opremu, kancelarijskog materijala i usluga održavanja vozila, putem konkurentskog zahtjeva i zaključilo ugovore sa izabranim ponuđačima, a realizacija nabavki po navedenim ugovorima veća je za 17.924 KM od ugovorene vrijednosti što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Takođe, za usluge hotelskog smještaja, štampanja i objavljivanja oglasa i informativnih tekstova nisu planirani postupci javne nabavke niti su donesene posebne odluke, odnosno nabavke ovih usluga su izvršene bez provedenog postupka javne nabavke, što nije u skladu sa pomenutim zakonom.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je lani na raspolaganju imalo budžet od 213,5 miliona maraka.

CAPITAL/Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here