Home Vijesti MILIONSKI PROJEKTI NAPOKON DOLAZE U SRPSKU Radovan Višković o formiranju Savjeta ministara...

MILIONSKI PROJEKTI NAPOKON DOLAZE U SRPSKU Radovan Višković o formiranju Savjeta ministara BiH

0

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je dogovor oko formiranja Savjeta ministara BiH, nakon 13 mjeseci čekanja, dobra vijest za Srpsku jer će mnogi projekti napokon biti odblokirani.
– Izgubili smo nepotrebno 13 mjeseci na neke stvari koje se sad pokazuju da su mogle biti riješene i za manje od mjesec dana – istakao je Višković. On je izrazio očekivanje da će vladajuća većina iz Srpske, okupljena oko SNSD, znati kako iskoristiti preostale tri godine za dobrobit svih građana.
Govoreći o projektima koji će nakon formiranja Savjeta ministara biti odblokirani, Višković je istakao da će to značajno doprinijeti porastu bruto domaćeg proizvoda u Srpskoj, a isto tako i standardu svih građana u BiH.
– Riječ je o nekoliko projekata u Srpskoj koji će biti odblokirani. Između ostalih, projekat izgradnje faze dva na izgradnji Koridora „Pet ce“, obilaznice kod Doboja, vrijedan 150 miliona evra. Kada je u pitanju taj projekat već je sve dogovoreno i donesena odluka Narodne skupštine Republike Srpske – naveo je Višković.
On je izrazio nadu da će do kraja ove godine ili već početkom iduće taj projekat biti ratifikovan u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega će se moći raspisati javni poziv za izbor izvođača.
Višković je dodao da će otvaranjem javnih radova prilikom izgradnje ove obilaznice, biti povećana potrošnja, bruto domaći proizvod i koeficijent povrata PDV.

– To je sve indirektno punjenje budžeta. Kada imate bolje punjenje budžeta onda možete komotnije da se ponašate i na rashodovnoj strani – istakao je Višković.
On je podsjetio i na projekte koje je dobio grad Gradiška, a koji su trenutno u blokadi. Riječ je o projektima vrijednim oko 20 miliona evra za vodovod i kanalizaciju u samom gradu.
– Projekat koji ostaje za anale BiH je most “Bratoljub” u Bratuncu. Taj most stoji sagrađen više od dvije godine kao spomenik gluposti BiH. Srbija je finansirala kompletan projekat, a mi čekamo famoznih tri miliona da se izgradi granični prelaz – naveo je Višković. On je podsjetio da je taj prelaz izuzetno važan za privredu i stanovništvo tog kraja.
Premijer Višković je podsjetio da se već nekoliko godina u BiH ne raspoređuju sredstva od “DŽi es em licenci” od operatera BiH u iznosu od nekoliko stotina miliona maraka.
-Ta sredstva se u poslednje tri do četiri godine ne raspoređuju, a to su isto tako sredstva Republike Srpske na koja ima određeno pravo, kao i Federacija. To su sve stvari koje će u značajnoj mjeri olakšati naše funkcionisanje i kao Vlade i kao institucije Republike Srpske- kazao je Višković.
On ističe da ne treba zanemariti ni pitanje “Elektroprenosa BiH”, gdje ima blizu 200 miliona KM koje treba plasirati u investicije i skoro oko 150 radnika koji su po raznim osnovama napustili to preduzeće, a koje bi trebalo “ubaciti u sistem”.
– To su značajne benefiti i za Republiku Srpsku jer je ona vlasnik 42 odsto u tom preduzeću. Prema tome, od tih 180 do 200 miliona maraka oko 42 odsto pripada Srpskoj. To znači da ćemo, ne samo energetski sektor i sigurnost naših građana sa snabdijevanje električnom energijom dići na viši nivo, nego ćemo omogućiti značajnom broju privrednih subjekata u Srpskoj da dobiju poslove i rade za to preduzeće – napomenuto je Višković.
Prema njegovim riječima to znači novo zapošljavanje i investicije, novi PDV, porezi, doprinosi i to se sve indirektno vraća u budžet Republike Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Vlada Republike Srpske usvojila je danas odluku o sufinansiranju projekata izrazito nerazvijenih i nerazvijenih lokalnih zajednica u Srpskoj kojom je …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se, poslije zdravstvenih problema koje je imao prethodnog vikenda, sada dobro osjeća. – Dobro …
VIŠE

Potpredsjednik PDP Igor Crnadak izjavio je da Program reformi koga je usvojilo Predsjedništvo BiH, mora da bude objavljen javno. – 13 mjeseci …
VIŠE

Sjednica Etičkog odbora Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da bude održana u ponedjeljak u prostorijama parlamenta, sa početkom u 12 …
VIŠE

“Dokument o reformi odbrane, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, uvodi BiH i RS u NATO proces integracija. Takav dokument je u direktnoj …
VIŠE

Predsjednik Aleksandar Vučić istakao je danas da se Srbija ne miješa u odluku Sjeverne Makedonije da uđe u NATO, kao što nikome ne dozvoljava da …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)