Home Biznis Milion električnih automobila do kraja 2022: Folksvagen pravi “bojno polje” u Kini

Milion električnih automobila do kraja 2022: Folksvagen pravi “bojno polje” u Kini

0

FRANKFURT, Njemački Folksvagen (VW) će povećati proizvodnju električnih automobila na oko milion vozila do kraja 2022. godine, sudeći prema proizvodnim planovima kompanije.

To će njemačkom proizvođaču omogućiti da pretekne “Teslu”, a od Kine će napraviti ključno “bojno polje”, ocjenjuje britanska agencija Rojters.

Folksvagen već sprema svoje dvije fabrike u Kini za proizvodnju električnih automobila u narednoj godini koje će, prema planovima, imati proizvodni kapacitet od 600.000 vozila.

Američka kompanija “Tesla” i dalje nastoji da ostvari svoj cilj proizvodnje od preko 500.000 automobila godišnje izgradnjom nove fabrike u Šangaju, dok se VW može osloniti na postojeću radnu snagu u svojim dvema fabrikama u Antingu i Fošanu kako bi proizveo automobile sa nultom emisijom štetnih gasova, navodi Rojters.

Njemačka kompanija sa sjedištem u Volfsburgu reorganizovaće do 2022. godine svojih osam pogona širom svjeta, koji će biti specijalizovani za proizvodnju električnih automobila, tvrde viši rukovodioci VW-a za Rojters.

Tako bi VW mogao da postane najveći svjetski proizvođač automobila sa nultom emisijom štetnih gasova, ocjenjuje britanska agencija. Tanjug

Ključne riječi:& & ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of