Home Biznis Milinović ignorišući KRŽ „Prointeru“ dao 600.000 KM

Milinović ignorišući KRŽ „Prointeru“ dao 600.000 KM

0

05.08.2021. / 14:56

SARAJEVO – Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH ponovo je dodijelila „Prointeru“ posao „težak“ više od pola miliona KM, ignorišući ocjene Kancelarije za razmatranje žalbi (KRŽ) da je RAK prilikom prvobitne dodjele ugovora „Prointeru“  prekršio zakon, saznaje CAPITAL.

Foto: Klix.ba

Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) je nedavno poništila prvu odluku RAK-a o dodjeli ugovora vrijednog 631.468 KM “Prointeru“, ali je RAK ponovo prije nekoliko dana donio istu odluku.

RAK, na čijem se čelu nalazi bivši generalni direktor RTRS-a Draško Milinović, je još krajem prošle godine raspisao tender za nabavku informacionog sistema za elektronsko praćenje mrežnih resursa i korisnika dozvola u telekomunikacijama u nadležnim institucijama putem Geografskog informacionog sistema (GIS).

Na tender su se javile dvije grupe ponuđača i to sarajevski i banjalučki „Prointer“ te grupa koju čine „Planet Soft“ Banjaluka, Coming – computer Enginering“ iz Beograda i „Saga NFG“ Banjaluka.

RAK odlučuje da tender dodijeli „Prointeru“, jer je referenca „Planet Softa“ ocijenjena „neispravnom“. Radi se o referenci za sličan posao koju je grupi „Planet Softa“ izdalo preduzeće „Putevi Brčko“, a za koju je RAK ocijenio da se odnosi samo na implementaciju GIS-a, ali ne i na razvoj tog sistema.

Kancelarijau za razmatranje žalbi prihvatila je žalbu „Planet Softa“ i poništila odluku o izboru ponuđača, a RAK-u naložila da donese novu odluku.

KRŽ je ocijenila da su evidentni propusti u postupku, da ugovorni organ nije preduzeo sve neophodne radnje kako bi se razjasnila sporna pitanja, da nije sagledao sve elemente da bi pravilno ocijenio referencu „Planet Softa“.

S druge strane, KRŽ je ukazao RAK-u da nije ispravno ocijenio ponudu „Prointera“, te naredio da se ponovo ispita njihova referenca, kao i status jednog od bitnih kadrova za profesionalnu sposobnost, kao i činjenicu da njihova ponuda nije bila propisno uvezana.

„Nakon što ponovi postupak, ugovorni organ će donijeti pravilnu i zakonitu odluku, usklađenu sa sadržajem dokumenata postupka, shodno utvrđenim činjeničnim okolnostima, stanju stvari i pravilima postupka“, navodi se u odluci KRŽ od 24. juna.

RAK mjesec dana nakon toga donosi novu odluku, i oglušujući se o sve instrukcije KRŽ, ponovo odlučuje da je pobjednik konzorcij „Prointer“.

Ponuda „Prointera“ ponovo je bila besprijekorna, a za „Planet Soft“ su ustrajali da ne ispunjava tražene uslove, te da nisu dokazali da posjeduje iskustvo u razvoju i implementaciji poslovnog informacionog sistema.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of