Home Biznis Mile Radišić blokirao „Niskogradnju“ zbog četiri miliona maraka

Mile Radišić blokirao „Niskogradnju“ zbog četiri miliona maraka

0

04.02.2021. / 16:09

BANJALUKA – Kompanija „Grand trade“ u vlasništvu kontroverznog banjalučkog biznismena Mile Radišića blokirala je sve račune  „Niskogradnje“ iz Laktaša Ljubomira Ćubića zbog duga od četiri miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: Capital

Radišić je pare pozajmio u maju 2018. godine. Prvobitno je dogovoreno da se dug  vrati kroz četiri mjeseca, ali kako Ćubić nije ispoštovao svoju obavezu Radišić je juče aktivirao mjenice koje je imao kao obezbjeđenje.

Nakon toga usljedila je blokada na svih 13 računa „Niskogradnje“ u sedam banaka.

Inače, Radišić i Ćubić su godinama sarađivali. Pored biznisa veže ih i prijateljstvo sa predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Radišić je 2008. godine Ćubiću za 5,5 miliona maraka prodao zemljište u banjalukom naselju Obilićevo između ulica Arsenija Čarnojevića i Banović Straninje.

Radišić je iskoristio da počne sa izgradnjom poslovno stambene zgrade u centru Banjaluke što je naišlo na oštro protivljenje javnost i izazvalo višednevne proteste građana.

Međutim, grad Banjaluka je to kasnije taj posao pokušao osporiti tvrdeći da je to gradsko zemljište i da ga Radišić nije smio prodati. Uslijedio je sudski proces gdje se ugovor pokušao poništiti, ali tužba je odbijena.

Ćubić danas nije odgovarao na telefonske pozive.

„Niskogradnja“ i „Prointer“

Podaci pokazuju kako je „Niskogradnja“ u 2019. godini imala prihode od 60,3 miliona maraka i dobit od 3,1 miliona KM koju su ostvarili sa 413 radnika. To je daleko lošije od 2018. godine kada je iz 92,7 miliona KM prihoda ostvarena dobit od 17,5 miliona  maraka.

Vlasnik je i preduzeća „Nova Dipo“ iz Gradiške gdje takođe postoje probemi u poslovanju. Za razliku od „Niskogradnje“ gdje nedostaju finansije, u nekadašnjoj „Drvnoj inudstriji Podgradci“ se pojavio problem sa radnicima koji su se sindikalno organizovali.

Radnici su nedavno poručili kako zbog toga u preduzeću traje odmazda rukovodstva te da pojedini članovi zbog toga nisu vraćeni na posao, što je uprava kategorički odbacila.

U javnosti se sve više špekuliše kako će „Niskogradnju“ preuzeti „Prointer“, kompanija sa kojom sarađuje sin Milorada Dodika Igor, a koja je krajem 2019. godine postala većinski vlasnik kompanije „Kaldera“.

Sa druge strane Mile Radišić je nakon odslužene robije zbog milionske prevare sa akcijama „Medicinske elektronike“ nastavio da gradi stambeno poslovni kompleks vrijedan na stotine miliona maraka.

Ono što poslovanje „Grand Trejda“ razlikuje od „Niskogradnje“ je veliki procenat dobiti u poređenju sa prihodima. Od 6,7 miliona KM koliko je obrnuo Radišić u 2019. njemu je u džepu ostalo više od pet miliona KM.

Slično je bilo i 2018. godine. Preduzeće je prihodovalo 36,3 miliona od čega je preko 30 miliona bila dobit.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here