Home Vijesti MIGRANTSKA KRIZA ZAOŠTRAVA ODNOSE Hrvatska bi mogla zabraniti ulazak nekim ministrima iz...

MIGRANTSKA KRIZA ZAOŠTRAVA ODNOSE Hrvatska bi mogla zabraniti ulazak nekim ministrima iz BiH

0

Ukoliko se obistine medijske informacije o tome da bi pojedinim zvaničnicima u BiH Hrvatska mogla izreći zabranu ulaska u tu državu, uslijediće najveće zaoštravanje odnosa između ove dvije susjedne zemlje.
Naime, hrvatske službe ocjenjuju da su posljednje poruke političkih čelnika vlade Unsko-sanskog kantona koje su izgovorene u vezi s blokadom migrantskih centara Bira i Miral, gdje je od juče uvedena apsolutna blokada kretanja za migrante, bile dosta dvosmislene, piše zagrebački Večernji list.
Iz njih se, navodi se, iščitava da će izlazak iz kampova biti omogućen samo onima koji se ilegalno upute preko hrvatske granice.
– Ponajprije se to odnosi na ministra unutarašnjih poslova vlade Unsko-sanskog kantona Nermina Kljajića, čiju su izjavu prenijeli mediji u Bosni i Hercegovini i Srbiji navodeći kako je rekao da će izvan ovih kampova koji se nalaze u neposrednoj granici s Hrvatskom moći samo oni koji žele okušati sreću i krenuti rutom prema granici u namjeri da uđu u Hrvatsku – kaže se u ovoj informaciji.
Ministar Kljajić izjavio je za Klix da kada je riječ o operativnoj grupi USK, nema planskog prebacivanja migranata u Hrvatsku.
– U zadnje dvije godine kroz kampove na području USK prošlo je oko 60.000 migranata što znaci da je oko 54.000 njih završilo u zemljama EU. Ti ljudi su došli u BiH sa namjerom da dođu do zemalja EU. Hrvatska je opravdano nezadovoljna kao i mi na području USK jer naše državne institucije ne upravljaju procesom migracija, tako da se skupa bavimo posljedicama – kazao je Kljajić.

Takođe, dodao je, da kada je u pitanju djelovanje Vlade USK “naši susjedi mogu biti mirni”.
– To će vjerovatno biti pojedinačno napuštanja kampova, zavisno od samih migranata – poručio je on.
Inače, nova kriza između BiH i RH koja je na pomolu dolaze na vrhuncu napetih odnosa između dvije države kada je riječ o migrantskoj krizi.
Policija Hrvatske iz dana u dan vraća migrante sa svoje teritorije na područje Bosne i Hercegovine, tačnije Unsko-sanskog kantona. Migrante vraćaju preko šumovitih dijelova na području više opština i gradova, a u posljednjem periodu više preko Bužima i Kulen Vakufa.
Takođe, nedavno je objavljena informacija da su i hrvatski vojnici uočeni na granici s BiH kod Vrgorca, a nakon što su mještani tražili pomoć zbog migranata.
Hrvatska je već zabranila ulazak stranim funkcionerima. U aprilu 2018. srbijanskom je ministru obrane Aleksandru Vulinu poručeno da do daljnjeg nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku nakon niza zapaljivih izjava poput onih da o njegovom dolasku “može odlučiti vrhovni komadant Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri“.
Tada je MVEP, koji takve odluke donosi s MUP-om, u diplomatskoj noti rekao da je riječ o pokušaju negiranja suvereniteta Hrvatske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Zdravstveno stanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je stabilno, rekla je njegov savjetnik za medije Suzana Vasiljević. Ona je za Tanjug …
VIŠE

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je siguran da će sa zdravstvenim stanjem predsjednika Aleksandra Vučića, koji je …
VIŠE

Ambasdor Velike Britanije u BiH Metju Fild izjavio je da za BiH nije rekord nemati vlast više od godinu dana od izbora, jer je bilo i dužih …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče je primljen na Vojnomedicinsku akademiju (VMA) u Beogradu. Kako je saopštio Generalni sekretarijat …
VIŠE

“Evropa se brine za migrante. Pa evo, neka ih uzmu preko zime i neka ih vrate na ljeto.” Milorad Dodik, član Predsjedništva …
VIŠE

Prva optužnica za terorizam u Republici Srpskoj bila je apsolutni promašaj. Miodrag Bajić, glavni republički …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)