Home Vijesti MIĆIĆ NIJE OSLABIO SDS Srpskainfo u posjedu istraživanja o REJTINGU STRANAKA u...

MIĆIĆ NIJE OSLABIO SDS Srpskainfo u posjedu istraživanja o REJTINGU STRANAKA u Srpskoj

0

Trećina građana u Republici Srpskoj i dalje najviše vjeruje SNSD, čiji je rejting u blagom porastu u odnosu na period od prije dvije godine, dok sve ostale stranke, izuzev Ujedinjene Srpske i PDP, bilježe pad podrške građana, rezultati su ovo istraživanja koja su rađena u osam opština i gradova u Srpskoj, a u koje je Srpskainfo imala uvid.
Istraživanje, koje je rađeno za potrebe SNSD, pokazuje da rejting te stranke oscilira u posljedne dvije godine za oko dva odsto i trenutno iznosi 33,20 odsto. S druge strane, primjetan je pad podrške njihovim koalicionim partnerima, što je očekivano, posebno u slučaju DNS i Socijalističke partije RS, koje su pretrpjele cijepanje i osipanje članstva.
Tako je, na primjer, DNS prije dvije godine uživao povjerenje 14,44 odsto građana, a u maju ove godine 6,90 odsto. Rejting DEMOS-a trenutno je 4,2 odsto.
Rejting Socijalističke partije RS je nakon cijepanja pao sa 8,19 odsto na 4,10 odsto, dok je rejting partije nastale cijepanjem ove stranke (SPS) trenutno 2,20 odsto.
Pad rejtinga bilježi i NDP sa 4,12 odsto, koliko su imali prije dvije godine, na 1,70 odsto. Jedini rast rejtinga bilježi Ujedinjena Srpska, sa 3,09 koliko su imali prije dvije godine na 3,90 odsto u maju ove godine.
I najveća opoziciona partija, SDS, bilježi pad rejtinga, sa 18,04 na 14,10 odsto. Za razliku od SDS, njene koalicione kolege u PDP imaju isti rejting kao prije dvije godine i on iznosi oko 10 odsto.
Ukoliko se uporede pojedini gradovi i opštine u Republici Srpskoj primjetno je da su neke stranke u protekle dvije godine doživjele ogroman pad u njima, dok su neke ostale na istoj poziciji ili duplo uvećale rejting.
Borba PDP i SNSD za Banjaluku
Istraživanje pokazuje da će se na ovogodišnjim lokalnim izborima u Banjaluci koplja lomiti između SNSD i PDP, koje imaju najveću naklonost građana, odnosno najveći rejting. U odnosu na izbore od prije dvije godine, kada je rejting SNSD u Banjaluci bio 27,43 odsto, on danas iznosi oko 31,10 odsto.
Odmah nakon SNSD slijedi PDP čiji je rejting za dvije godine porastao sa 22,13 na 24,30 odsto. Za razliku od PDP, najveća opoziciona stranka u Srpskoj bilježi pad rejtinga od vrtoglavih pet odsto. Rejting SDS je tako sa 10,99 odsto pao na šest odsto. Rejting ostalih stranaka je ispod pet odsto, a najveće iznenađenje je NDP, čiji je rejting pao sa 6,53 odsto na jedan odsto.
Foto: Grad Banjaluka
Ono što je zanimljivo jeste da je čak 55 odsto ispitanika reklo da bi na izborima glasali za aktuelnog gradonačelnika Igora Radojičića i da bi mu najozbiljniji protivnik na izborima bio počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić, za kojeg bi glasalo 21,7 odsto ispitanika.
Pročitajte još:ODSKAČU OD SVOJIH PARTIJA Radojičić i Stanivuković dovlače na lokalne izbore i apstinente
S druge strane, oni koji su se izjasnili da će na izborima glasati za opoziciju, na pitanje ko je najozbiljniji kandidat za gradonačelnika Banjaluke, njih čak 35,70 odsto je reklo da bi to bio narodni poslanik PDP Draško Stanivuković. Iza njega sa 28,60 odsto glasova slijedi Mladen Ivanić, a potom poslanica PDP Jelena Trivić, kojoj je podršku dalo 21,40 odsto ispitanika. Poslanik u NSRS Milan Radović, prema ovom istraživanju, ima podršku 14,30 odsto ispitanika.
Trka za Prijedor
Kada je u pitanju Prijedor, grad oko kojeg je već nastao politički rat na relaciji SNSD-DNS, istraživanja pokazuju da će borba između njihovih kandidata biti izuzetno tijesna. Rejting SNSD u maju ove godine u Prijedoru je iznosio 29,50 odsto, što je rast od sedam odsto u odnosu na period od prije dvije godine. U stopu ga slijedi DNS, čiji je rejting sada 27,60 odsto.
Pročitajte još:PODJELA MANDATA IZA LEĐA BIRAČA Da li ćemo svake druge godine imati PRIJEVREMENE IZBORE
Pad rejtinga u ovom gradu bilježi i SDS, za oko četiri odsto, dok je PDP otprilike na istom nivou kao prije dvije godine. I SP RS bilježi blagi rast, dok ostale stranke imaju isti rejting kao na opštim izborima prije dvije godine.
Istraživanja pokazuju da će biti potpuno neizvjesna trka za gradonačelnika Prijedora, te da će presuditi oni koji su trenutno neodlučni u tome kome dati svoj glas. Na pitanje ko će biti gradonačelnik, oko 41 odsto ispitanika je svoj glas dalo Daliboru Pavloviću iz SNSD, a 39,5 odsto Zlatku Ritanu iz DNS. Oni ispitanici koji su rekli da će na izborima glasati za DNS naveli su da je po njima najbolji kandidat za gradonačelnika Prijedora upravo Ritan, a potom slijedi aktuelni gradonačelnik Milenko Đaković.
Bijeljina
Uprkos odlasku Miće Mićića iz SDS zanimljivo je da rejting ove stranke u tom gradu nije pao. Istraživanje je pokazalo da SDS i SNSD imaju podjednake šanse u Bijeljini na ovogodišnjim lokalnim izborima.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Opšti utisak je da je stanje haotično i to se vidi po građanima koji mnogo vremena provode razmišljajući o odgovorima prije nego se odluče – navodi se u istraživanju.
Pročitajte još:“POZIVAM SDS DA ME PODRŽI” Mićo Mićić istakao da je otvoren za saradnju sa svima
Dodaje se da novoformirana stranka Miće Mićića još nije prepoznata na terenu među građanima, te da je tek 2,90 odsto ispitanika reklo da bi glasalo za nju.
Rejting SNSD u tom gradu je sa 26,62 odsto skočio na 29,10 odsto, a blagi rast bilježi i SDS, čiji je rejting 23 odsto. Ostale stranke bilježe pad rejtinga u Bijeljini, a iznenađenje je Ujedinjena Srpska, koja bilježi rast sa 1,13 na 4,50 odsto.
Drašković mrsi račune strankama

Iznenađenje je i Trebinje, u kojem je preko jedna trećina ispitanika bila neodlučna u tome kome bi dali svoj glas. Sudeći po rezultatima ovog istraživanja, sve stranke trenutno bilježe ogroman pad u Trebinju. Tako SNSD, čiji je rejting prije dvije godine u tom gradu iznosio 52,47 odsto, danas iznosi 35,10 odsto. Sličan pad bilježe i druge stranke, a iznenađenje je DEMOS, čiji je rejting u tom gradu trenutno veći od DNS, US i NDP.
Za pad rejtinga stranaka u Trebinju je, po svemu sudeći, zaslužan biznismen Rodoljub Drašković, koji je nedavno osnovao vlastitu stranku pod nazivom Hercegovački narodni pokret – Rodoljub Drašković, i trenutno je najozbiljnija konkurencija SNSD kada je u pitanju mjesto gradonačelnika Trebinja.
Foto: Srna, Dejan Božić/RAS kombo
Draškovićev trenutni rejting u Trebinju je 39 odsto, dok je rejting aktuelnog gradonačelnika Mirka Ćurića 51 odsto. Oko 50 odsto anketiranih smatra da je Drašković najbolji kandidat opozicije za gradonačelnika Trebinja, dok oko 33 odsto njih smatra da je to poslanik Nebojša Vukanović.
Rast PDP u Istočnom Novom Sarajevu
Istraživanje rađeno u Palama i u Istočnom Novom Sarajevu pokazala su da će i ovdje izbori biti neodlučni. I dok SNSD na Palama bilježi rast za pet odsto u Istočnom Novom Sarajevu ta stranka doživljava drastičan pad rejtinga od čak 14,50 odsto. Istovremeno, SDS i DNS bilježe pad rejtinga na Palama, dok je jedino PDP za sada stabilna.
Kada je u pitanju Istočno Novo Sarajevo pad rejtinga je evidentiran kod svih stranaka, izuzev PDP, koja bilježi rast povjerenja za skoro 100 odsto u odnosu na 2018. godinu. Tako je rejting PDP u protekle dvije godine sa 5,47 odsto porastao na 10 odsto.
Milićević najozbiljniji kandidat
Sudeći prema rezultatima ovog istraživanja, lokalni izbori će ove godine biti burni i u Tesliću, gdje SDS i SNSD imaju podjednake šanse. Ono što je zanimljivo jeste da je rejting SDS porastao u odnosu na SNSD.
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija
Rejting SNSD je sa 24,29 pao na 21 odsto dok je SDS sa 20,85 odsto porastao na 24,10 odsto. Iza ove dvije stranke slijedi Socijalistička partija RS dok ostale stranke bilježe pad rejtinga.
Aktuelni načelnik Teslića Milan Milićević (SDS) dobio je podršku 40,7 odsto ispitanika, dok bi za Dragana Bogdanića iz SNSD glasalo 30,5 odsto građana, a Dragutina Škrebića iz SP RS 21,9 odsto.
Rekordna podrška Miloševićevoj
Poslanica SNSD u parlamentu Srpske Mara Milošević najozbiljniji je kandidat SNSD za načelnika Modriče, jer su istraživanja pokazala da je njen trenutni rejting čak 45,50 odsto.
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Njen partijski kolega Miloš Krekić uživa povjerenje tek 23,80 odsto anketiranih građana.
Istraživanja pokazuju da je rejting SNSD u Modriči u blagom rastu u odnosu na 2018. godinu i trenutno iznosi 31,80 odsto, dok ostale stranke, izuzev PDP, bilježe pad rejtinga. Čak 35 odsto ispitanika bilo je neodlučno za koga će glasati, pa će njihovi glasovi vjerovatno biti presudni na izborima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće danas Prijedlog zakona o visokom obrazovanju čiji je cilj usklađivanje domaćeg sistema sa …
VIŠE

U vrijeme pandemije organizovaćemo izbore. Nijedna nesreća ne dolazi sama. Miladin Berić, …
VIŠE

Uhapšen zbog uzimanja mita za izdavanje građevinskih dozvola. Hasan Hodžić, odbornik u opštini Novi Grad …
VIŠE

I za vrijeme kada su zbog korone i smanjenog obima posla radi pola radnog vremena, radnici ove firme dobijali su pune plate. Branislav Banjac, …
VIŠE

Narodna skupština donosi zakone, možda bude odlučivala o promjeni Ustava i kako neko, nakon svega što smo vidjeli, ozbiljno da shvati odluke koje …
VIŠE

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da SNSD i njegovi koalicioni partneri nose odgovornost za vršenje vlasti, a ne …
VIŠE
Let's block ads! (Why?)