Home Biznis Merkator neće biti razbijen na više kompanija

Merkator neće biti razbijen na više kompanija

0

LJUBLJANA, Slovenački ministar za ekonomiju Zdravko Počivalšek je izjavio da je od Fortenove grupe i potpredsjednika ruske Sberbanke Maksima Poletajeva dobio garanciju da Merkator neće poslije uključenja u Fortenovu biti razbijen na više kompanija i da neće doći do finansijskog iscrpljivanja najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca.

Počivalšek se sastao u Ljubljani i sa predstavnicima konzorcijumaa slovenačkih dobavljača Merkatora kako bi se razjasnio njihov položaj poslije vijesti da Fortenova namjerava “razbiti” Merkator na više dijelova, pri čemu bi navodno ljubljanska uprava izgubila kontrolu nad Merkatorovim firmama – kćerkama u Srbiji i BiH.

“Od Fortenove, Agrokora i Sberbanke očekujem da će u razmjerno kratkom roku biti pripremljen prijedlog sporazuma koji bi zaštitio slovenacke dobavljače nakon prenosa Merkatora na Fortenovu”, kazao je novinarima Počivalšek i dodao da su usklađivanja o takvom sporazumu već u oku.

Počivalšek je rekao da je razbijanje Mercatora na više dijelova za Sloveniju neprihvatljivo i da je dobio garanciju kako će slovenačkom trgovačkom lancu i ubuduće biti omogućeni uslovi za razvoj i rast.

Merkator je za Sloveniju s aspekta zapošljavanja, položaja njegovih dobavljača i zbog ostvarenih prihoda važna firma i očekujemo da će slovenački dobavljači i u novoj grupi Fortenova imati ravnopravan status, kazao je slovenački ministar, dodavši da bi sjedište Merkatora i u novoj organizaciji Fortenove trebalo da ostane u Ljubljani.

“Ako nam se to osigura, nećemo imati problema s prenosom Merkatora na Fortenovu”, kazao je Počivalšek.

Novinarima se obratio i Poletajev koji je rekao da cilj Sberbanka nije ni u kojm slučaju finansijsko iscrpljivanje slovenačkog trgovačkog lanca nego normalno poslovanje i stabilizacija Merkatora i Fortenova grupe, kako bi se iz poslovanja mogla isplaćivati dobit deoničarima.

Slovenački portali su ovih dana objavili nepotvrđene informacije o navodnom “razbijanju” Merkatora na više kompanija, pri čemu bi navodno slovenačka vlada i dobavljači izgubili dosadašnji uticaj i tržišni udio, sugerišući da je razbijanje

Merkatora planirano na preporuku ruske banke koja je i najveći dioničar, odnosno kreditor nekadašnjeg koncerna Agrokor. Tanjug

Ključne riječi:& & , , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of