Home Politika Mektić: Nijedna lokalna zajednica ne želi migrante

Mektić: Nijedna lokalna zajednica ne želi migrante

0


Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić otkrio je problem zbog čega je eskalirala migrantska kriza, poručivši kako lokalne vlasti ne žele ustupiti nijednu lokaciju gdje bi se mogli smjestiti migranti.

“Opšta je ocjena i Evropske unije i evropskih ambasadora u BiH da ovo nije kod nas što se dešava kriza koja je morala eskalirati na ovakav način. U zemljama Evropske unije su utabali proces kretanja migranata, ali u BiH migrantska kriza predstavlja vrstu nerješivog problema, jer smo mi država koja funkcioniše na bazi konsenzusa”, kazao je danas Mektić.

Naveo je kako su u julu pozvani na sastanak u Briselu, na kojem su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, među njima i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

“Zaljučci sa sastanka su bili da se osigura prostor u USK za izgradnju još jednog prihvatnog centra, budući da su tada samoinicijativno počeli prebacivati migrante u Vučjak, te da se osigura drugi prihvatni centar u centralnom dijelu BiH. Uslov je bio da to budu opštinski, kantonalni, entitetski ili državni objekti”, podsjetio se ministar Mektić.

Poručio je kako je problem što Savjet ministara ne može doći do prihvatnih centara.

“Rješenje je da ispoštujemo sporazum iz Brisela, gdje smo se dogovorili da damo dvije lokacije. Jednu u Unsko-sanskom kantonu i jednu u centralnim dijelovima BiH. Ne možemo od jednog čovjeka uzeti dva objekta i davati mu po 80-90 hiljada eura mjesečno. Ja ne pristajem na to”, kazao je Mektić, dodavši da su mogli dobiti 10 miliona eura, ali da to ne može biti operativno dok ne nađu lokaciju.

Identifikovano je, prema riječima Mektića, pet-šest lokacija koje bi vrlo brzo mogle biti adaptirane, ali im nijedna lokalna zajednica nije dozvolila da uđu u taj centar.

“Mi imamo situaciju da je Savjet ministara donio jednu odluku vezanu za Veliku Kladušu, a da je održan sastanak Općinskog vijeća Velike Kladuše, gdje je poništena odluka Savjeta ministara BiH”, istakao je Mektić.

Pozvao je Unsko-sanski kanton da, kako je dogovoreno, daju lokaciju u državnoj svojini za smještaj migranata.

“Vlasti USK su poslije sastanka u Briselu kazale da će u roku od 30 dana nama ponuditi lokaciju. Problem je bila RS, neće da čuju za prihvatni centar. Ista situacije je u FBiH. Nijedna lokalna zajednica nam ne da lokaciju”, istakao je on.

Naveo je kako su prema Konvenciji UN-a dužni kompletan humanitarni tretman migrantima da osiguraju, od smještaja, zdravstvene zaštite, higijenskih uslova i drugih potreba.

“Do sada smo uspostavili nekoliko prihvatih centara na prostoru Krajine, stari Đački dom, bivši hotel Sedra, poslije toga smo uspostavili BIRA-u i na kraju Miral. Ušli smo u jedan projekt adaptacije kasarne u Hadžićima u kojoj bismo mogli apsorbovati višak u Unsko-sanskom kantonu. Ušivak je tu u funkciji, azilantski centar u Delijašu i Salakovcu. Za očekivati je da će se ruta privremeno zaustaviti”, naveo je Mektić.

Klix

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of