Home Vijesti Međunarodna komisija za Srebrenicu?

Međunarodna komisija za Srebrenicu?

0

BEOGRAD – Beograd i Banjaluka bi mogli uskoro da pokrenu zajedničku diplomatsku inicijativu da se formira međunarodna komisija o ratu u BiH i događajima u Srebrenici, pišu Novosti.
List napominje da ova ideja postoji već dugo, ali da je ponovo “reaktivirana” nakon što je britanska vlada objavila povjerljiva dokumenta u kojima se potvrđuje da su napad na Srebrenicu u julu 1995. isprovocirale bošnjačke snage kao i da rukovodstva Republike Srpske i Srbije nisu organizvala ni naredila zločine.
“Novosti” podsjećaju da dešavanja u Srebrenici već istrazuje nezavisna Кomisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji koju je u avgustu 2018. godine formirala vlada Republike Srpske. Кomisija bi do kraja godine trebalo da završi izvještaj i predstavi ga institucijama u Banjaluci.
Milorad Кojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica kaže za “Novosti” da je dokument britanske obavještajne službe, a koji se odnosi na Srebrenicu, ustupljen ovoj komisiji.
– Britanski dokument na 200 stranica potvrdio je tezu da u Republici Srpskoj nije postojao nikakv plan za zločin. Ipak, Srbima je presuđivano za genocid. Da sve bude još gore i Britanija, koja je imala dokument iz kojeg se vidi da Srbi nisu planirali zločin u Srebrenici, poslala je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici Savjetu bezbjednosti UN. Ovo je veliki apsurd – Britanija ima dokument svojih službi koji kaze da to nije tačno, a podnosi rezoluciju o Srebrenici – kaže Кojić.
On objašnjava da jedan takav dokument obavještajnih službi, eventualno, može dovesti do ponavljanja postupaka u krivičnim predmetima koji su već okončani pred pravosuđjem. Takođe, potencijalno bi mogao da pomogne i onima protiv kojih se trenutno vodi postupak.
Let’s block ads! (Why?)