Home Vijesti Majkić: Opstrukcija SDA u vezi sa krivičnim djelom nečinjenja

Majkić: Opstrukcija SDA u vezi sa krivičnim djelom nečinjenja

0

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da SDA snosi najveću odgovornost za neformiranje Savjeta ministara, što se može dovesti u vezu sa krivičnim djelom uzrokovanim nečinjenjem, koje propisuje Krivični zakon BiH.
– SDA se, izmišljanjem nepostojećih uslova kao što je Godišnji nacionali plan, najviše borila protiv toga da se Savjet ministara formira u skladu sa zakonom -rekla je Majkićeva Srni.
Podsjećajući da je konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH održana 6. decembra prošle godine, Majkićeva je navela da je, prema Zakonu o Savjetu ministara, Predsjedništvo BiH bilo dužno da u roku od 15 dana od konstitutivne sjednice Predstavničkog doma donese odluku o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, što ni do danas nije urađeno.
– SNSD je sa svoje strane preduzeo sve aktivnosti da se vlast na nivou BiH formira u što kraćem roku, u skladu sa zakonom i da je čine oni koji su dobili većinsku podršku građana Republike Srpske na izborima – navela je Majkićeva.

Prema njenim riječima, potpuno je nerazumno očekivati da će one političke partije koje su izgubile na posljednjim izborima – SDS i PDP, zahvaljujući podršci SDA nastaviti da rade u tehničkom mandatu.
– Još je nelogičnije da im kao izbornim gubitnicima SNSD i druge parlamentarne stranke iz Republike Srpske daju legitimitet u parlamentu putem parlamentarnih radnih tijela – dodala je Majkićeva.
Ona je poručila da je stav SNSD od početka sasvim jasan i nepromjenjiv, odnosno da će parlament početi sa radom čim budu ispunjene zakonske obaveze i donesena odluka o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara.
– Umjesto što SDA blokira formiranje vlasti u skladu sa zakonom, pozivamo ih da donesu neophodne odluke i da počnu da rade zajedno sa predstavnicima druga dva konstitutivna naroda na pitanjima od značaja za sve građane BiH -zaključila je Majkićeva.
Povodom dopisa Tužilaštva BiH Interresornoj radnoj grupi za pripremu prijedloga izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu saopštio je da komisije Parlamentarne skupštine BiH još nisu formirane i za to optužio SNSD i Srpski klub u Predstavničkom domu.
Navodeći da Krivični zakon BiH propisuje krivično djelo uzrokovano nečinjenjem, SDA je ocijenila da je odgovornost na Tužilaštvu BiH da preduzme zakonske mjere i doprinese deblokadi i Interresorne grupe i rada parlamenta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević i potpredsjednik SDS Nemanja Vasić zaduženi su da u ime stranke nadgledaju rad Gradskog odbora u …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je Vlada Srpske na današnjoj 41. sjednici razmatrala …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su ljudi iz SDS i PDP srušili mehanizam koordinacije, te da urušavaju ustavni poredak …
VIŠE

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da će Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske tražiti da posebna …
VIŠE

Okružno javno tužilaštvo u Doboju pokrenulo je istragu protiv Komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Teslić Milana …
VIŠE

Narodni poslanik Draško Stanivuković rekao je da će porodici Popović, koja je danas zbog deložacije ostala bez svog doma, plaćati kiriju dok …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)